Kolumni: Henkinen lukko

toimitus

Pudotuspeliaikaan tapaa kentällä uusia ihmisiä lähes päivittäin. Eikä pelkästään katsomossa, vaan ihan siinä kotipesässä. Ulospäin hahmo näyttää tutulta, mutta pienen juttelun jälkeen urheilija tai valmentaja on varsin erilainen henkilö kuin edellisenä päivänä. Henkinen lukko on mennyt kiinni tai auennut päivän harjoituksessa tai pelin tuoksinnassa.

Pelinäyttämöllä on aistittavissa kaikki vuoristoradan tunteet lyhyen ajan sisään. Ne tunteet ovat totisinta totta niitä eläville – hikeä tihkuvat kädet puristamassa mailan säikeet säpäleiksi tai toisaalla hymy, joka ponnistaa jatkuvasta kananlihasta elämän sillä hetkellä, kun tuntuu onnistuvan kaikessa. Ja pienessä hetkessä lukon voi avata hieman onnekas sipaisu tai joukkuekaverin päättäväisyys murtaa se harmainkin kivi.

Painostavimpia hetkiä on taas se, kun tuntee kaikkien katsojien, median edustajien ja lopulta itsensäkin laittavan kaikki mahdolliset abloyt itseluottamuksen ympärille ja löytää itsensä seisomasta yksin sillä näyttämöllä mihin kaikki katsovat.

Henkilö, joka on aina osannut asian, voi oman mielensä avulla tehdä itsestään osaamattoman ja samaan aikaan toinen astuu askeleen eteenpäin uskaltaen tehdä jonkin asian ensimmäistä kertaa elämässään. Ja kaikki vain oman mielen avulla. Vahva mieli kuulee positiiviset viestit ja heikko mieli tarttuu kaikkiin tahroihin mitä vain luulee näkevänsä. Vahva mieli tarttuu toimeen ja haluaa ratkaista, heikko odottaa sitä, että jotain tapahtuisi jonkun toimesta.

Vahvoja mieliä näkee esiintyvän siellä missä on vahva yhteisö ja siellä on usein niitä, jotka ovat joskus aikaisemmin joutuneet miettimään avausyhdistelmää. Urheilijan henkinen lukko on lopulta suhteellisen vaaraton – pelin jälkeen toinen voittaa ja toinen häviää. Mutta urheilijan kokemuspankki on valtava ja hyödyllinen sen urheilijan elämän jälkeen siirryttäessä työelämään – henkisen lukon avauskokemusta ei pysty koulunpenkillä opiskelemaan.

Siksi näitä hetkiä janoaa ja haluaa nähdä lukkojen paukkuvan. Ihmisistä kasvaa vahvempia ja isompia, kävipä pelissä loppujen lopuksi kummin päin tahansa.

Juha Antikainen

puheenjohtaja

Manse PP edustus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.