Kolumni: Kuka uskoo poliitikon lupauksiin

toimitus

Politiikan ulkopuolelta tulleena uskoin vuoden 2012 kuntavaalien keskeiseen lupaukseen Rantaväylän tunnelihankkeesta. Olin yksi hankkeen kaatajista. Halusin osaltani varmistaa viestin perillemenoa vaaleissa.

Selkeä enemmistö tamperelaisista ei halunnut sulle−mulle -sopimukset huomioiden miljardiluokan hanketta, jonka vaikutukset ovat miinusmerkkiset.

Neljän SDP:n valtuutetun takinkääntö oli iso yllätys. Ne olivat ratkaisevat äänet. Niiden avulla Rantaväylän tunneli toteutui.

Ihmettelin, miksi näin merkittävän lupauksen rikkomisesta ei eroteta ryhmästä. Päinvastoin. Keskeisen vaalilupauksen rikkomisesta hyvitettiin muutaman vuoden päästä apulaispormestarin paikalla.

Viime kuntavaalien jälkeen ei enää yllättänyt, että pormestariohjelman neuvotteluissa useat lupaukset kääntyivät täysin päinvastaisen ohjelman kannattamiseksi. Tietäen ohjelman allekirjoittamisen hyödyt puolueille, toiminta selittyy.

Nykymenolla edustuksellinen järjestelmä menettää uskottavuutensa.

Äänestysprosentti laskee yhä alemmaksi. Tyytymättömyys päättäjiin kasvaa entisestään.

Petettyjä lupauksia saaneiden äänestäjien tehtävä olisi maksaa kulut.

Valtakoalition yhtenäisyys on ostettu eri poliittisille ryhmille sovituilla projekteilla ja investoinneilla. Taloudellisella järkevyydellä ei ole merkitystä.

Tampere ottaa investointeihin tänä vuonna uutta velkaa lähes 200 miljoonaa. Kaupungin velka nousee 700 miljoonaan, konsernivelka 1,5 miljardiin. Velkaantumisella on rajansa. Tampereen on realisoitava omaisuutta, jos investointeja ei priorisoida eli karsita.

Tampereen kaupunginvaltuusto antoi vuonna 2015 virkamiehille luvan ryhtyä valmistelemaan Tampereen Sähkölaitoksen myyntiä. Kyseistä järjettömyyttä vastustavaa esitystäni kannatti silloin vain kymmenen valtuutettua.

Yllätyin iloisesti, kun viime kuntavaalien alla myynnin valmistelun puolesta äänestäneistä ryhmistä julkisesti luvattiin vastustaa myyntiä.

Jotta asia ei jäisi lupausten varaan, tein valtuustoaloitteen Sähkölaitoksen myynnin valmistelun lopettamiseksi. Mielestäni Sähkölaitosta, etenkään siirtoverkkoa ei saa myydä, ja lupa myynnin valmisteluun on peruttava. Aloitteeni ei saanut kannatusta valtuustossa viime maanantaina. Valtakoalitio halusi pitää luvan edelleen voimassa.

Miksi lupaa myynnin valmisteluun ei peruta, jos Sähkölaitosta ei aiota myydä?

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu

(VaTa)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut