Tamperelaisilta kysyttiin, tamperelaiset vastasivat: Sähköbussi sai tavallista bussia paremman arvosanan

LIIKENNE Asiakkailla on hymy herkässä kun ilmastointikin toimii, sanoo kuljettaja Ari Salminen.

Näin lähtee sähköbussi liikenteeseen Pyynikintorilta, jahka se on ensin ladattu. Ari Salminen kuljettaa vuoroa kohti Rauhaniemeä. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Sähköbussi saa tamperelaisilta joukkoliikenteen käyttäjiltä paremman arvosanan kuin perinteinen bussi. Asia käy ilmi TKL:n teettämästä asiakastyytyväisyyskyselystä, jossa linja-autoja on pyydetty arvioimaan asteikolla nollasta viiteen.

Tampereen kaupunkiliikenteen kalustopäällikkö Kalle Keinonen kertoo, että bussiliikenteen arvostus kaupungissa on jopa erittäin hyvää tasoa. Normibussien keskiarvosana oli asiakaskyselyssä 4,07, sähköbussien 4,3.

– Pidän eroa kuitenkin jopa merkittävänä, sillä kun mennään asteikossa neljän ja vitosen väliin, keskiarvosanaan tulee jo huomattava vaihtelu jos joku lataa pettyneenä nollan tauluun. Keskiarvosanan parantamiseen vaaditaankin sen jälkeen sitten huomattavan monta vitosta, Keinonen sanoo.

Sähköbussien vahvuutena erityisesti kuluvana kesänä on ollut ilmastointi ja sen tehokkuus. Sitä kiittelevät niin Keinonen kuin bussilinjaa 2 Pyynikintorilta Rauhaniemeen kyyditsevä Ari Salminenkin

Salminen on ajanut linja-autoa työkseen pari vuosikymmentä. Siitä puolentoista viime vuoden ajan työkaluna on ollut myös sähköbussi.

– Paljon on samankaltaisuuksia ja paljon eroavaisuuksia. Yksi asia on se, että ohjaus on vähän jäykempi. Sitten taas kiihtyvyys on tavallista bussia parempi. Alkuvaiheessa kokemukset olivat niinkin paljon sähäkämpiä, että sitä säädettiin autoista hiukan hitaammaksi. Pyynikintorin ja Rauhaniemen välillä kulkee neljä sähköbussia. Lataus tapahtuu Pyynikintorilla. Sen suhteen ei ole sattunut suurempia ongelmia.

Salminen kertoo lataavansa torin latauspisteessä auton käytännössä jokaisen reittikierroksen päätteeksi.

– Sellaista kokemusta ei ole tullut vastaan, että ajo olisi alkanut töksähdellä matalan latausasteen takia. Järjestelmä on tehty sellaiseksi, että valot alkavat vilkkua ja varoitukset pelata nopeasti, jos latausasteessa on pientäkin häikkää, Ari Salminen kertoo.

Busseja pyritään lataamaan myös öiseen aikaan Tampereen kaupunkiliikenteen varikolla. Keinosen mukaan joskus haasteita on ollut, mutta ne on aina selvitettykin.

Sähköbussit Tampereella

Ensimmäinen sähköbussi aloitti liikennöinnin Tampereella 19. joulukuuta vuonna 2016. Vuoro lähti Pyynikintorilta Rauha-niemeen kello 10.16.

Sähköbussit kilpailutettiin kesällä 2015. Hankintasopimus puolalaisen Solaris Bus & Coachin kanssa tehtiin vuoden 2016 alkupuolella.

Sähköbusseja kulkee linjalla yhteensä neljä kappaletta.

Sähköbussia ladataan aina, kun bussi palaa takaisin Pyynikintorille, lataus kestää muutaman minuutin ajan.

Palaute sähköbusseista on ollut myönteistä – TKL:n teettämässä kyselyssä bussien saama keskiarvosana oli 4,3.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.