Alkoholivero nousee, yksityisautoilu muuttuu halvemmaksi ja kansaa tuupitaan osakesäästämään – tällainen on vuoden 2019 budjetti

Sampo Terho (sin.), Juha Sipilä (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.) esittelivät budjettiesityksensä tänään keskiviikkona. Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia

Don Lehtinen

Hallituksen tänään keskiviikkona julkistamassa vuoden 2019 budjettiesityksessä muun muassa korotetaan alkoholiveroa, alennetaan yksityisautoilun veroja, pidetään pitkäaikaistyöttömien eläkkeelle siirtymistä helpottava "Lex Lindström" voimassa sekä pyritään kansankapitalismin lisäämiseen uudella piensijoittajien osakesäästötilillä.

Budjettiesityksessä alkoholiveroa kiristetään 30 miljoonalla eurolla ja virvoitusjuomaveroa 25 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan alkoholiveron kiristyksen yksityiskohtia ei ole vielä päätetty, mutta kiristykset painottuvat todennäköisesti mietoihin alkoholijuomiin ja viineihin.

Myös energiaverotusta kiristetään 22 miljoonalla eurolla. Kiristykset kohdistuvat muun muassa työkone- ja lämmityspolttoaineisiin.

Hallituksen tavoitteena on nostaa haittaveroja samalla, kun työn verotusta kevennetään. Budjettiesityksessä verokevennykset kohdistetaan erityisesti pienituloisille ja eläkeläisille: perusvähennystä, työtulovähennystä ja valtion- ja kunnallisverotuksen eläketulovähennyksiä korotetaan. Tämän yhteisvaikutus on noin 130 miljoonaa euroa.

Lisäksi ansiotuloveron perusteisiin tehdään indeksitarkistus, jotta verotus ei kiristyisi ansiotason kehittymisen takia. Myös solidaarisuusveron vuositulojen alaraja 74 200 euroa pysyy ensi vuonna samana.

PääministeriJuha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana Suomen työllisyys on kasvanut alle 68 prosentista lähes 72 prosenttiin, mikä oli hallituksen ykköstavoite. Hallitus ilmoitti budjetin julkistamisen yhteydessä, että seuraava tavoite on 75 prosenttia. Tämä tarkoittaa noin 100 000 uutta työllistä.

Työllisyyden nostamiseksi hallitus perustaa valtakunnallisen työkykyohjelman, jossa pitkäaikaistyöttömien työkyky ja kuntoutustarpeet kartoitetaan yksilöllisesti. Tämän jälkeen heille räätäöidään polku takaisin työelämään, jos se on mahdollista. Näin hallitus pyrkii saamaan töihin myös työkyvyttömiksi ja osatyökyvyttömiksi todettuja ihmisiä. Ohjelman tarkoituksena on myös selvittää, millaisista ihmisistä Suomen työttömien joukko koostuu.

Budjettiin on kirjattu myös tulospalkkioiden antaminen työvoimatoimistojen työntekijöille, jotka onnistuvat saamaan pitkäaikaistyöttömän takaisin töihin.

Yli 60-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille suunnattu "Lex Lindström" jatkuu ensi vuonna. Mallissa työttömänä yli viisi vuotta ollut kuusikymppinen voi siirtyä eläketuen varaan odottamaan virallista eläkeikää.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan mahdollisuuteen on tarttunut tuhansia ihmisiä. Malli näytti takeltelevan alussa, mutta lopulta moni päätyi ennenaikaiseen eläköitymiseen. Malli maksaa suomalaisille noin 3,3 miljoonaa.

Erityisesti sinisten ajama veronalennus yksityisautoiluun ovat uudessa esityksessä mukana. Ajoneuvoveroa kevennetään 50 miljoonalla eurolla vuoden 2020 alun jälkeisiltä veropäiviltä. Lisäksi budjetissa on mukana 40 miljoonan euron liikenneturvallisuuspaketti, josta 25 miljoonaa suunnataan tiestön talvikunnossapitoon ja kelirikon hoitamiseen.

Sinisiä lämmittänevät myös poliisille ja Puolustusvoimille annettavat lisärahat. Poliisille luvataan 36 miljoonan euron lisäpanostus ensi vuodelle. Näistä 3,3 miljoonaa kohdennetaan haja-asutusalueille, joille on luvassa kymmeniä uusia poliisivirkoja. Puolustusvoimat saa puolestaan 5,8 miljoonaa euroa sadan uuden viran perustamiseen.

Uudella, vuonna 2020 käyttöön tulevalla piensijoittajien osakesäästötilillä hallitus pyrkii houkuttelemaan satoja tuhansia suomalaisia säästämään osakkeisiin. Osakesäästötilille voi ostaa osakkeita enintään 50 000 eurolla. Tili toimii samaan tapaan kuin Juha Sipilän kohutut vakuutuskuoret, eli pääomatuloa osakkeiden myyntivoitoista maksetaan vasta, kun rahat otetaan pois tililtä.

Kuivan kesän vuoksi kriisiin joutuneelle maataloussektorille suunnataan yhteensä noin 90 miljoonan euron tukipaketti, josta 30 miljoonaa on tämän vuoden budjetissa ja 35 miljoonaa ensi vuoden. Maatalouden energiaveroja palautetaan 20 miljoonaa tältä vuodelta.

Budjetissa valtiontalouden alijäämä pienenee 1,4 miljardiin euroon. Vielä elokuussa valtiovarainministeriön ehdotuksessa alijäämä oli 1,7 miljardia ja tänä vuonna alijäämä on 3,1 miljardia.

Budjetin menot ovat yhteensä 55,3 miljardia ja tulot ilman lainanottoa 53,9 miljardia. Valtionvelan arvioidaan olevan vuoden 2019 lopussa noin 109 miljardia.

Poimintoja budjettiesityksestä

Alkoholiveroa kiristetään 30 miljoonalla

Virvoitusjuomaveroa kiristetään 25 miljoonalla

Energiaveroa kiristetään 22 miljoonalla

Poliisille lisärahaa 36 miljoonaa

Puolustusvoimille 5,8 miljoonaa

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustamiseen ja työhön 1,5 miljoonaa

Kelan toimintamenoihin 3,5 miljoonan korotus aktiivimallin toimeenpanoa varten

Uutena perustettavaa urheilun Olympiarahastoa pääomitetaan 20 miljoonalla

Itämeren ja sisävesien suojelussa käynnistetään kolmelle vuodelle yhteensä 45 miljoonan euron ohjelmakokonaisuus

Innovaatiorahoja jakavan Business Finlandin avustusvaltuuksia korotetaan 69 miljoonalla

Tutkijoita tukevan Suomen Akatemian vuosittaisia valtuuksia korotetaan 25 miljoonalla

Uuden lukiolain toimeenpanoon ja lukiokoulutuksen laadun kehittämiseen 10 miljoonaa

Ammatillisen koulutuksen uudistusta tuetaan 15 miljoonalla

Toisen asteen opiskelijoiden oppimateriaalilisä 46,80 euroa/kk otetaan käyttöön

Sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahaa, kuntoutusrahaa ja erityishoitorahaa korotetaan työmarkkinatukea vastaavalle tasolle, mikä tarkoittaa arviolta 80,50 euron kuukausikorotusta vähimmäispäivärahoihin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 2. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 5. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta
 12. Kolumni: Kotimaa on mansikkainen – "Kaikki tämä ilman jonotusta ja stressiä, turvallisesti."
 13. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 14. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 15. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 7. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 8. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 9. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 12. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 13. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 14. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.