"Seinästä reväisty", "kiiltävä esine", "ulkoavaruudesta laskeutunut" – Eppu-veistos puhuttaa, näin juhlakalut itse kommentoivat veistosta

KULTTUURI Kulttuurihistoriallinen Alamökki päätyi teräksessä Ylöjärven keskusaukiolle.

Tuhannen ihmiset osallistuivat kansanjuhlaan, jossa Eppu Normaali -veistos paljastettiin Ylöjärven keskusaukiolla. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Seinästä reväistyn näköinen.

Näin kommentoi kitaristi Mikko ”Pantse” Syrjä Ylöjärven kaupungintalon edustalla keskiviikkona julkaistua Eppu Normaali -veistosta.

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen Alamökki-teoksen lähtökohtana on aloittelevan bändin treenikämppänä toiminut Takamaan koulun 1950-luvulla käytöstä poistettu keittola.

Seinästä otetun silikoonimuotin avulla veistoksessa näkyy äärimmäisen tarkasti vanhan mökkiseinän pintaa uurteineen ja yksityiskohtineen.

Kitaristivelhon tarkkanäköistä luonnehdintaa ei voi ohittaa siksikään, että hän on rakennuksen nykyinen omistaja.

– Siellä on tällä hetkellä studiovehkeet. Treenikämpäksi saimme sen 1970-luvun alussa, muistelee Pantse Syrjä.

Haponkestävästä teräksestä tehty teos on reilut kolme metriä korkea. Jalusta on Kurun harmaata graniittia. Veistoksen budjetti oli 100 000 euroa.

– Suurellakin tarinalla on lähes aina pieni alku. Alamökki on ollut poikkeuksellisen tärkeä Eppu Normaalin alkuvaiheiden ja koko olemassaolon mahdollistaja, kuvailee Schroderus.

Yhtye innostui ideasta välittömästi. Martti Syrjän mukaan lopputulos on ”kaunis, kookas ja kiiltävä esine”, joka näyttää ”ulkoavaruudesta kaupungintalon eteen laskeutuneelta”.

– Kun Schroderus ehdotti, että Alamökin seinästä tehdään valumuotti, olimme heti myytyjä. Ajatus Alamökin seinästä Ylöjärven keskusaukiolla oli puhutteleva, absurdi ja yllättävä, kuvailee Syrjä.

– Me emme ole tavoitelleet urallamme tällaista kunnianosoitusta. Siksi omatuntomme on puhdas, miettii Juha Torvinen bändin kotikaupungiltaan saamaa kunnianosoitusta.

Jos iso osa Eppu Normaalin historiaa on Alamökissä, voiko siellä syntyä myös bändin tulevaisuutta?

– Se, mitä studiolla tehdään tulevaisuudessa on auki. Meidän levytystahtimme ei ole tunnetusti kovin nopea, pohtii Pantse Syrjä.

Aiheeseen liittyvää

  1. He mahdollistivat Alamökin legendan – Tarina opetus: lasten kulttuuriharrastuksen tukeminen kannattaa
    30.8.2018 20:00
  2. Alamökki on nyt koko Ylöjärven – Eppu Normaali -veistoksen idea löytyi bändin juurilta, katso kuvat
    29.8.2018 19:55

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut