Kolumni: Suomi nousee, työtä jatkettava

Mikko Alatalo (kesk.) Alatalon arkisto

toimitus

Hallitus päätti ensi vuoden budjetista myönteisissä merkeissä. Velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen on taittunut ja työllisyys on parantunut koko maassa. Seuraava hallitus saa hoitaakseen Suomen talouden huomattavasti paremmassa tilanteessa kuin nykyinen. Niin hyvin ei kuitenkaan mene, että voitaisiin jäädä seisomaan tumput suorina ja nauttimaan kasvun hedelmistä. Työtä on jatkettava.

Eri toimialoja vaivaava työvoimapula huomioidaan talousarviossa lisäämällä nopeaa muunto- ja täydennyskoulutusta. Pitkään työttömänä olleiden ja osatyökykyisten mahdollisuuksia työllistyä parannetaan lisäämällä palkkatuen käyttöä yrityksissä sekä työkyvyn ylläpitämiseen panostamalla. Ei-omistavan perheenjäsenen asema muuttuu yrittäjästä palkansaajaksi ja näin hänellä on mahdollisuus päästä työttömyysturvan piiriin. Keskustan tavoitteena on ollut saada pieni- ja keskituloisten ja eläkeläisten verotukseen merkittävä kevennys ja nyt se myös toteutuu. Takuueläkkeeseen on tulossa korotus.

Hallitus päätti merkittävästä yli 80 euron korotuksesta pienimpiin äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoihin. Viime vuonna noin 6 200 äitiä ja 1 400 isää aloitti vanhempainvapaan minimipäivärahan turvin. Liian moni suomalainen lapsi kasvaa yhä perheessä, jossa talous on tiukalla ja jokainen lisäeuro menee suoraan kulutukseen kotimaassa.

Lasten ja nuorten harrastamismahdollisuuksissa on suuria eroja.

Kotimaisen ruontuotannon tulevaisuutta turvataan ensi vuonna 90 miljoonan paketilla. Sillä helpotetaan kuivuudesta johtuvia ongelmia ja samalla luodaan edellytyksiä tulevaisuuteen kannattavuuden paranemiselle.

Juha Sipilän hallituksen panostukset perusväylänpidon korjausvelan poistoon ovat tällä vaalikaudella ennätykselliset miljardi euroa. Ensi vuoden talousarvio pitää sisällään 49 miljoonan liikenneturvallisuuspaketin, josta valtaosa suuntautuu talvikunnossapitoon ja kelirikon hoitoon, tasoristeysten poistamiseen sekä yksityisteiden valtionapujen korotukseen.

Pääradan kehittämiseen on luvassa lisärahaa. Nyt aletaan toden teolla selvittämään alle tunnin junayhteyttä Tampereelta Helsinkiin.

Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa jatkavat yhteisvoimin taistelua sen puolesta, että kaikki valtatie kolmen, välillä Tampere-Vaasa, parannuskohteet toteutetaan ripeässä aikataulussa, mukaan lukien Hämeenkyrön ohitustie. Tiesuunnitelmat ovat jo valmiit.

Mikko Alatalo

kansanedustaja (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Karu luku Etlalta: Suomen BKT laskee tänä vuonna 8 prosenttia, hotelli- ja ravintola-alalla lähes kolmanneksen sukellus
 7. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 8. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 9. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 10. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 11. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 12. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 13. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 14. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 15. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 7. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 8. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 9. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 14. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.