Näihin Tampereen yhtenäiskouluihin on tulossa noin tuhat oppilasta –  Katso kymmenen koulun lista täältä!

KOULU Isot koulut herättävät huolta, mutta niissä on myös etuja.

Marjo Rämö

Tamperelaiskoulujen tulevaisuus näyttää aiempaa isommalta. Tampereella on 15 vuoden päästä kymmenen noin tuhannen oppilaan yhtenäiskoulua.

Kaikkein suurimpia kouluja tulevat olemaan Sammon ja Etelä-Hervannan koulut, joihin tulee kumpaankin noin 1 300 oppilasta.

Tampereen kaupunki julkisti tällä viikolla päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen, josta käy ilmi kaupungin tähtäys yhä isompien koulujen muodostamiseen. Selvityksessä ehdotetaan, että pienistä Järvensivun, Kalkun ja Terälahden kouluista luovutaan kokonaan.

Osa vanhemmista on jo kauhistunut ajatusta koululaisten, eskarilaisten ja päiväkotilasten keskittämisestä isoihin yksiköihin. Koordinaattori Elina Kalliohaka rauhoittelee suurimpia pelkoja:

– Isoihin kouluihin on löydettävissä todella hyviä ratkaisuja. Tila- ja piharatkaisuilla pystytään vaikuttamaan siihen, etteivät yksivuotiaat lapset ja ysiluokkalaiset seikkailevat samassa pihassa. Esimerkiksi päiväkotilapsille on omat alueensa.

Kalliohaka muistuttaa, että isossa yksikössä on monia hyötyjäkin.

– Tiloja voidaan käyttää joustavammin eli isossa yksikössä ei tule esimerkiksi sellaisia tilanteita, että alakoulu pullistelee, kun taas yläkoulussa on väljää. Lisäksi isoissa kouluissa on enemmän kielivalikoimaa ja valinnaisia aineita.

ApulaispormestariJohanna Loukaskorpi (sd.) kiistää sen, että kouluja kasvatettaisiin säästöjen nimissä.

– Kaupunki on laittamassa lähes 200 miljoonaa euroa uusien koulujen rakentamiseen, eli ei tässä mitään säästöjä haeta, vaan vastataan lasten määrän kasvuun ja sisäilmaongelmiin. Uusista kouluista voidaan tehdä sellaisia, että ne vastaavat uuden opetussuunnitelman vaatimuksia.

Hän on myös muistuttanut Facebook-keskustelussa, että pienen koulun kustannukset maksetaan isompien koulujen suurempina ryhmäkokoina.

– Esimerkiksi Kämmenniemen koulussa on isoja ryhmiä ja Terälahdessa pieniä. Ryhmistä saataisiin tasaisemman kokoisia, jos lapset ovat samassa paikassa, Loukaskorpi lisää.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta tekee päätöksen päiväkoti- ja kouluverkosta 11. syyskuuta.

– Kyllä siellä kipukynnyksiä on. Terälahden ja Järvensivujen koulujen tilanne aiheuttaa varmasti eniten keskustelua, Loukaskorpi ennustaa.

Lautakunta käsittelee pienten koulujen tilanteen erillään isoista kouluista.

– Ne käydään yksitellen läpi.

Noin tuhannen oppilaan koulutalot vuonna 2033

Tesoman koulu

Hiedanrannan koulu

Lielahden koulu

Sammon koulu (kaksi eri koulukiinteistöä)

Etelä-Hervannan koulu

Pohjois-Hervannan koulu

Kaukajärven koulu

Tampereen kansainvälinen koulu

Takahuhdin koulu (kaksi eri koulukiinteistöä)

Vuoreksen koulu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.