Heikki Hiilamo Taloussanomille: "Iso osa pikavippifirmojen tuotoista tulee sosiaaliturvasta" – "Henkilökohtainen konkurssi pitäisi sallia"

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

toimitus

Kun suomalainen ylivelkaantuu, hän ei voi tehdä henkilökohtaista konkurssia. Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä yhteiskunta asettuu tällöin velkojien puolelle ja valvoo heidän etuaan. Asiasta kertoo Ilta-Sanomien talousjulkaisu Taloussanomat.

– Jos henkilökohtainen konkurssi olisi käytössä, lainanantajien pitäisi olla varovaisempia, kun niillä olisi nykyistä suurempi riski kärsiä tappioita maksamattomista veloista, Hiilamo kommentoi Taloussanomille.

Suurin mahdollisuus ylivelkaantua tuloihinsa nähden on niillä, joilla on vähiten rahaa. Heillä on Hiilamon mielestä myös suurin riski ajautua velkoineen kaikkein pahimpaan pinteeseen.

– Huomattava osa pikavippifirmojen tuotoista tulee sosiaaliturvasta, Hiilamo arvioi lehdelle.

Jutussa kuvaillaan, kuinka yhteiskunta ei yritä selvittää ylivelkaantuneen ongelmaa, vaikka sillä on sosiaaliturvan maksajana iso rooli tilanteessa. Hiilamon mielestä täällä hyväksytään, että ylivelkaantunut käyttää pieniäkin tulojaan kuten työttömyyskorvaustaan tai eläkettään velkoihinsa. Lisäksi hänen elämistään rahoitetaan toimeentulotuella, joka on viimesijainen etuus.

– Tulisi paljon halvemmaksi, jos ylivelkaantumiseen puututtaisiin nykyistä nopeammin ja henkilökohtainen konkurssi olisi mahdollinen, Hiilamo arvioi lehdelle.

– Lainsäädännön kehittämisessä tarvitaan kuitenkin huolellista valmistelua, että järjestelmää ei alettaisi käyttää hyväksi, hän miettii Taloussanomien jutussa.

Lue koko juttu Taloussanomien sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.