Rikossarja Karppi vei Tampereen Riken maailmalle

SARJA Netflix -ensi-iltansa saavan jännitysdraaman ohjaaja sanoo suoratoistopalvelunäkyvyyden tarkoittavan sitä, että sarjaa voidaan taloudellisesti tehdä myös suunniteltu kolmas tuotantokausi.

Jännityssarja Karppi näkyy pian Netflixissä. Tamperelainen Rike Jokela on sarjan ohjaaja ja yksi kolmesta käsikirjoittajasta. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Torstai 23. elokuuta. Se on tamperelaisen Risto ”Rike” Jokelan kalenterissa historiallinen päivämäärä: tuolloin on nimittäin miehen ohjaaman ja osaksi käsikirjoittaman Karppi-rikosdraaman maailman ensi-ilta suoratoistopalvelu Netflixissä. Koskaan aiemmin suomalainen tuotanto ei ole saanut näin laajaa jakelua. Netflix tuo sarjan näytille kaikkiin muihin maihin paitsi Suomeen.

Jokelaa naurattaa, kun häneltä kysyy tietääkö tämä nyt myös pankkitilin tukevaa paisumista.

– Tämä mahdollistaa sen, että sarjaa voidaan nyt tehdä myös se suunniteltu kolmas tuotantokausi.

Sarjaa alettiin rakennella viisi vuotta sitten. Tuolloin Jokela kokosi kolme käsikirjoittajaa yhteen: itsensä lisäksi Jari Olavi Rantalan ja Kirsi Porkan Kehittelyvaihe eteni maltillisesti, kunnes sitten yhden vuoden aikana kolmikko käsikirjoitti 12 jaksoa. Se on yhden tuotantokauden mitta.

– Karpissahan ajatus on se, että kun monissa jännitysdraamoissa yksi jakso käytetään yhden rikoksen ratkaisemiseen, tässä yhtä rikosta puretaan kokonainen tuotantokausi. Silloin kasvetaan pienestä isoksi, ja se koukuttaa katsojaa ihan eri tavalla.

Jokela kiittelee tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin tuottajaa Riina Hyytiää, jonka vastuulla on ollut hakea sarjalle tuotannon alkuvaiheesta asti ulkomaisia yhteistyökumppaneita. Palettia on kasattu samalla sillä ajatuksella, että suomalaisyhtiöllä pysyy kaikissa tapauksissa tuotannollinen riippumattomuus.

– On ollut ihan hauska kuulla, minkälaisia ajatuksia sarja on ulkomailla herättänyt. Suomalainen sielunmaisema on vaikuttanut kolahtavan: sää on ankea koko ajan, mutta silti ihmisissä on kovasti huumoria ja energiaa.

Säätila on Karpissa myös keskeinen yhteiskunnallinen tekijä. Sarja pyrkii nostamaan esiin kysymyksiä ympäristön tilasta ja ilmastonuutoksesta.

Karpissa nähtävä ankea sää on osin budjettikysymyskin: silloin on kuvattava kun sovittu kuvauspäivä on.

– Jos kuvauspäivänä on satanut lunta, silloin on sitten satanut lunta.

Erityistä kiitosta on tullut Saksasta.

– Täkäläiset ovat sanoneet, että heidän omat tuotantonsa ovat kovin siloteltuja.

Karppi

Kolmen tuotantokauden mittaiseksi suunniteltu suomalainen rikosdraamasarja. Sarjan keskushenkilö on Pihla Viitalan näyttelemä rikosetsivä Sofia Karppi.

Sarjan ohjaaja ja yksi käsikirjoittaja on tamperelainen Risto ”Rike” Jokela.

Sarja on myyty maailmanlaajuiseen Netflix-suoratoistopalveluun, jossa se saa ensi-iltansa 23. elokuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen tuotanto saa näin laajan jakelun kaupalliselta kansainväliseltä toimijalta.

Sarjan tuotantobudjetti oli 3,2 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.