Kolumni: Ensitreffit maistraatissa

Mikko Väisänen Eino Nurmisto

toimitus

Järjestimme neljä vuotta sitten Pirkanmaan pride -viikolla pikadeitti-illan, jonka nimi oli Ensitreffit maistraatissa. Iltaan oli ennakkoilmoittautuminen, jossa huolella tiedustelimme osallistujen sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta, jotta osumia olisi edes teoriassa voinut syntyä. Tuntui kutkuttavalta toimia parinmuodostajana, kun tiesi että paikalla oli jokaiselle ainakin yksi hakua vastaava henkilö. Esivalmistelu loi osallistujille turvaa, antoi sijaa monenlaisuudelle ja vähensi ennakkoluuloista johtuvaa stressiä. Ilta sujui luontevasti ja tietojeni mukaan muutama pari näki toisiaan vielä myöhemminkin.

Pikadeittiformaatimme ei huomioinut ihmissuhteiden monenlaisuutta. Harva seuranhakuun erikoistunut verkkosovelluskaan tekee vielä niin. Yksi etsii sitoutuvaa ikirakkautta jakamaan uusperheen arkea, toinen kumppania vastuulliseen monisuhteeseen, samanhenkistä kämppistä, halikaveria, satunnaisseksiä tai säännöllistä vakihoitoa, jonka kanssa tietää mitä on luvassa. Joku puolestaan kaipaa ihanaa ihmistä, jolle saisi iltaisin lähettää hyvän yön viestin – että olisi ihminen, johon olisi yhteys.

Olemme kirjoittaneet ohjeet turvalliseen, vastuulliseen seuranhakuun verkossa. Ohjeille on tarvetta, sillä ihmissuhteet, oma identiteetti, omat rajat, toiveet, halut ja toisten huomioon ottaminen ovat herkkiä aiheita. Verkon hyvä puoli on se, että etukäteen voi selvittää melko tarkkaan, miten mielenkiinnot kohtaavat. Silti kasvokkain tapaaminen voi tuoda yllätyksiä. Upea verkkofantasia voi kuihtua pettymykseen tai latteahko nettimielikuva saattaa roihahtaa suureen iloon, kun toinen olikin odotuksia puhuttelevampi. Riski kannattaa ottaa, mutta varovainen on syytä olla.

Ottaisikohan joku Amorina toimimisen omaksi vapaaehtoistehtäväkseen? Meiltä on nimittäin toivottu lisää sateenkaari-ihmisten pikadeitti-iltoja. Olisi hienoa tarjota turvallinen ja päihteetön tila niille kumppanin hakijoille, joille bileet tai verkko ei ole omin seuranhakupaikka. Sateenkaari-ihmisten kaveripikadeittejä onkin Tampereella vedetty useana vuonna ja oikein hyvin seurauksin.

Mikko Väisänen

Sinuiksi-palvelun toiminnanjohtaja, YTM

seksuaalineuvoja, Pirkanmaan SETA ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 10. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.