Tampereen yläkoululaiset arvioivat koulutyötä, oppimisympäristöä ja vaikutusmahdollisuuksia – Lue tulokset täältä

Viitekuva Päivi Tuovinen

Marjo Rämö

Tampereen kaupunki järjesti kaikille yläkoululaisille mahdollisuuden antaa palautetta oppimisympäristöstä, liikkumisesta koulupäivän aikana ja koulutyöhön vaikuttamisesta. Koululaiset antoivat palautteet toukokuussa sähköisesti.

Oppilaita pyydettiin antamaan positiivinen tai negatiivinen arvio kolmeen aiheeseen: innostava oppimisympäristö, omaan koulutyöhön vaikuttaminen ja liikkuminen koulupäivän aikana. Vastauksia saatiin yhteensä 1 312 kappaletta.

Kysymykseen siitä, kokeeko oppilas voivansa vaikuttaa omaan koulutyöhönsä, tuli 429 vastausta. Niistä 69 prosenttia oli positiivisia.

Liikkumismahdollisuuksia koulupäivän aikana arvioitiin 439 kertaa. Vastauksista 67 prosenttia oli positiivisia. Avoimissa vastauksissa oli kuitenkin hajontaa.

Osa opiskelijoista kertoi, että heidän koulussaan on välituntitoimintaa tai koulun pihassa on tarpeeksi laitteita. Osan mielestä pihalla ei ole mitään tekemistä, ja varsinainen liikkuminen onnistuu ainoastaan liikuntatunneilla.

Oppimisympäristön innostavuutta koskevaan kysymykseen vastattiin 444 kertaa. Vastauksista 61 prosenttia oli myönteisiä. Useassa avoimessa vastauksessa korostettiin, että opettajalla on keskeinen rooli kannustavan ja tasapuolisen oppimisympäristön luomisessa. Eräs oppilas muotoili asian näin: – Yritetään liikaa olla niin hienoja ja moderneja, mutta ei sillä ole väliä, kunhan on kivat luokat ilman mitään ihme aktiivituoleja tai pädejä. Hyvät paperikirjat ja pulpetit ja hyvä ruoka ja hyvät opettajat on se juttu.

Sähköisen palautteenannon kokeilu tehtiin, koska Tampereen kaupunki halusi edistää nuorten mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa kouluun.Kasvatus- ja opetuspalvelut ovat päättäneet tehdä palautteen keräämisestä vuosittaisen tavan.

–Kehitämme jatkuvan palautteen keräämistä ja sen hyödyntämistä saamiemme kokemusten pohjalta. Näen, että tämä on osa laatutyötämme, kasvatus- ja opetuspalveluiden kehittämispäällikkö Harri Jurvela kertoo.

Palautteenantojärjestelmä toimii älylaitteilla ja sen on kehittänyt Taplause Oy. Kokeilu oli osa Smart Tampere -ohjelmaa. Smart Tampere -ohjelma on kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä edistävä kärkihanke.

EDIT 5.9.2018 klo 9.33. Kasvatus- ja opetuspalvelut olivat päättäneet tehdä palautteen keräämisestä vuosittaisen tavan jo ennen kokeilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Onko Rodeosta jo tehty kaupat? – Legendaarinen tamperelainen yökerho lupaa omistajauutisia mahdollisesti jo juhannuksen jälkeen
 2. Tampereen terveysasemat pitävät ovet auki tänä kesänä – vain yksi suljetaan heinäkuuksi
 3. Tampereen kaupunki muistuttaa: nyt on hyvä aika hävittää tämä puutarhan tuholainen
 4. Nakkifakiiri avaa ovensa perjantaina – Avauspäivän lupaus: "Jokaiseen nakkimukiin livautetaan yksi ylimääräinen..."
 5. Rattijuoppo kaahasi Kangasalla 131 km/h – tiellä kuudenkympin rajoitus
 6. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 7. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 8. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 9. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 10. Viikinsaaren kesäteatterin ensi-ilta striimataan ikäihmisille – esityksen voi nähdä kuvapuhelimella tai palvelutaloissa
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Aikakoneen Sani odottaa jo syksyä
 13. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 14. Nyt siihen saatiin varmuus: TPV:n harjoitusotteluun Ratinaan saadaan ottaa myös yleisöä – Vierasfanien tosin on suositeltava jäädä kotiin
 15. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.