Teatteriarvio: Tämä näytelmä on meditatiivinen kokemus

TEATTERIARVIO Telakan ja Teatteri Vanhan Jukon yhteistuotanto Sunnuntai on ajatuksia herättävä.

Teatteri Telakka ja sen lahtelainen sisarteatteri Vanha Juko ovat valmistaneet yhteistyössä mielenkiintoisen esityksen Sunnuntai. Kaisa Sarkkinen ja MInja Koski värikkäässä kukkaviidakossa. Ilkka Saastamoinen

toimitus

Katsojaa odottaa Telakan vintillä ihastuttava näkymä: näyttelijät makaavat lattialla kuin auringossa, hiekka valuu katosta hitaasti tiimalasin tavoin. Tällainenko on ikuinen sunnuntai?

Ari Nummisen ja Linda Wallgrenin ohjaama Sunnuntai tarjoaa aineksia, joista katsoja voi mielikuvituksessaan rakentaa oman tarinansa. Se voi olla kuolema ja luonnon kiertokulku – maasta sinä olet tullut, maaksi tulee sinun jälleen tuleman. Sen voi nähdä jälleensyntymisenä, eri muotoihin muuntumisena. Toisaalta sitä voi katsoa vahvan näyttelijäjoukon taidonnäytteenä: miten voimakkaita vaikutuksia voi saada pelkillä silmien tai kielen liikkeillä. Entä miten muodostetaan ryhmiä ja jätetään yksi ulkopuolelle?

Esitys on voimakkaasti visuaalinen: hiekasta muodostuu lattiaan hienoja kuvioita, jotka vaihtuvat kuin kaleidoskoopissa. Kun näyttämön eteen tuodaan ensimmäinen kukka, vaatimaton viherkasvi, sen vaikutus on suuri. Pian koko näyttämö tulvii värikkäitä kukkia: gladioluksia, ruusuja, krysanteemeja, joita näyttelijät ripustavat hitaasti seinille asetelmiksi.

Ari Nummisen rikas koreografia löytää mielenkiintoisia muotoja, joista osaan palataan myöhemmin.

Tuomas Luukkosen ja työryhmän upea musiikki soljuu läpi esityksen. Luukkosen kitarasta löytyy uskomattomia ääniä vain sormia napsuttamalla. Myös Jussi-Pekka Parviainen saa pianosta irti mystisiä väreilyjä. Koko ryhmä laulaa ja tanssii hurjan Me ollaan niin me, jossa ei juuri sanoja ole, mutta energiaa sitäkin enemmän. Jukka Kuoppamäen sanoitus Anna mulle tähtitaivas ei ole koskaan auennut näin – erilaisella sävellyksellä hitaasti esitettynä siitä paljastuu aivan uusia ulottuvuuksia.

Laura Hänninen, Minja Koski, Maria Nissi, Jussi-Pekka Parviainen, Ilona Pukkila ja Kaisa Sarkkinen ovat näyttelijöinä hioutuneet tasavahvaksi ryhmäksi, jonka jokaiselle eleellä ja liikkeellä on voimakas vaikutus.

Sunnuntai

Ohjaus: Ari Numminen ja Linda Wallgren

Koreografia: Ari Numminen

Esitysdramaturgia ja puhuttu teksti: Linda Wallgren

Musiikki:Tuomas Luukkonen ja työryhmä

Näyttämöllä:Laura Hänninen, Minja Koski, Maria Nissi, Jussi-Pekka Parviainen, Ilona Pukkila, Kaisa Sarkkinen, Tuomas Luukkonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.