Ikiklassikko täyttää 40 vuotta – Tätä et tiennyt Tankki täyteen -sarjasta

KULTTUURI TV 2:n klassikkosarjan ensiesittämisestä tulee täyteen 40 vuotta. Käsikirjoittaja Jussi Tuomisen mukaan moni asia ei ollut sarjassa siltä, miltä ensisilmäyksellä näytti.

– Täh?

– Kiitos.

Ainoat vuorosanat muistaa harva, mutta itse kohtaus on sitäkin ikimuistoisempi.

Tankki täyteen -sarjan ensimmäisen jakson Supisuomalainen mykkäkoulu avauskohtaus Sulo Vilenin syömättä jääneestä lounaasta ketsuppipullon puristeluineen ja keikkuvan pöydän korjauksineen on suomalaisen tv-viihteen kultaisia klassikoita.

Rakastetun sarjan tulosta suomalaisten olohuoneisiin tulee ensi lauantaina eli 15. syyskuuta kuluneeksi 40 vuotta.

Matka kohti suomalaista kulttuurihistoriaa alkoi tukkoisemmin. Jakson ennakkoon katsonut Aamulehden kriitikko ei ymmärtänyt huumoriohjelmaa, jossa ensimmäinen vuorosana tulee viiden minuutin kohdalla. Samasta oli varoittanut jo käsikirjoituksen lukenut ohjelmapäällikkö, joka ei löytänyt tekstistä yhtään vitsiä.

– Silloin ei ymmärretty, että kyseessä on tilannekomedia. Tosin ei sellaista ollut Suomessa tehtykään, muistelee käsikirjoittaja Jussi Tuominen

Lisää vettä myllyyn heitti teatteriin erikoistunut kriitikkokollega, joka tuomitsi osaavien teatterinäyttelijöiden Sylvi Salosen laittamisen ”yksiviivaiseksi pirttihirmuksi”, Ilmari Saarelaisen ”täydelliseksi tolloksi”, Tenho Saurénin ”ruokottomia juttuja kertovaksi poliisiksi” ja Tauno Karvonen ”laiskanpulskeaksi ja epäkäytännölliseksi Sulo Vileniksi”.

Tuomisen mukaan kuvaukset hahmoista olivat yliampuvia, mutta oikeansuuntaisia. Tosin niiden esittämisen sävystä hän olisi voinut henkilökohtaisesti loukkaantua.

– Sulo Vilenissä on appiukkoani. Hänenkin pikkuheikkoutenaan oli ostella tavaroita ”kun ne halvalla sai”. Juhanassa taas näkyy minulle ja Neil Hardwickille yhteinen epävarmuus, epätietoisuus ja vastenmielisyys koneita ja laitteita kohtaan.

Sarjan toisella tuotantokaudella Emilia Vilenistä tuli kotiompelija, kuten Tuomisen äiti oli. Reinikaisen esikuva oli tuolloin tv:stä tuttu sheriffi McCloud, Dennis Weaverin esittämä teksasilaispoliisi, jonka otteet New Yorkissa herättivät kummastusta. Tokaisuja Tuominen lainasi Reinikaiselle isältään.

– Kun meillä ei ollut kokemusta draaman henkilöhahmojen luomisesta, toimimme siis lainaamalla piirteitä tutuilta ja itseltämme, tunnustaa Tuominen.

Osuvat henkilöhahmot ovat synnyttäneet teoriaa siitä, että koko sarja syntyi legendaariseksi muuttuneet päähahmoviisikon ympärille.

Ei pidä paikkaansa, korjaa Tuominen.

– Lähtökohtana oli idea tilannekomediasta, joka sijoittuu baariin. Sitten idea tarkentui huoltoasemaksi.

Kuvauspaikaksi löytyi Ylöjärvellä Kirkonkylän ala-asteen edustalla ollut vanha huoltoasema, jossa sitä asuttaneen romaniperheen ja huoltohallia pilttuunaan pitäneen ravihevosen takia voitiin tehdä vain ulkokuvaukset.

Tuominen paljastaa, että ensimmäisen kotivastaanottimista tullut ensimmäinen klassikkokohtaus ei ollut ensimmäinen, joka kuvattiin.

– Ohjaaja Esko Leimun oivallus oli aloittaa sarjan kuvaaminen kolmannesta tai neljännestä jaksosta. Tällöin mahdollinen alkukankeus ei paistaisi läpi alussa.

Vähitellen kriitikotkin lämpenivät. Valtakunnan ykköskriitikko Helsingin Sanomien Jukka Kajava kehui varovasti jo alkua ”lupaavaksi”. Kolmannen jakson kohdalla hän kirjoitti sarjan olevan mainio esimerkki ”Neil Hardwickin brittikomiikan ilotulituksesta”. Kun päästiin 1990-luvulla Kajava julisti Tankki täyteen -sarjan ”vetoavan kiireettömyydellään”.

Kansa löysi oleellisen nopeammin kuin kriitikot. Jo ensimmäisellä jaksolla oli 800 000 katsojaa. Katsojaennätyksensä sarja teki vuonna 1982, kun Tankki täyteen uusittiin ennen sarjan spin offiksi syntyneen Reinikaisen ensiesitystä. Tuolloin sarjan viimeinen eli 11:s hääjakso sai lähes 2,2 miljoonaa katsojaa.

Tuominen ei muista, koska hän on sarjaa itse viimeksi katsonut. Lopputuloksesta hän kertoo olevansa silti ylpeä.

– En voi kieltää. Ei tuollaista pläjäystä pääse kuin kerran elämässään tekemään.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut