Saako Näsijärveä täyttää Lielahdessa? – Aluehallintoviraston vastaus on tulossa lähiaikoina

LIELAHTI Aluehallintovirastossa kirjoitetaan parhaillaan päätöstä.

Näsijärven täyttämisellä tavoitellaan ratikkareittiä Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen. Tässä visiokuva, miltä Hiedanranta voisi näyttää tulevaisuudessa.

Marjo Rämö

Pian selviää, saako Näsijärveä täyttää Lielahdessa. Ympäristöneuvos Arto Paananen kertoo, että aluehallintovirasto antaa ratkaisunsa todennäköisesti syyskuun lopulla.

– Päätöstä kirjoitetaan parhaillaan, hän kertoo.

Tampereen kaupunki pisti Näsijärven Vaitinaron rannan vesistötäyttöluvan vireille reilu vuosi sitten. Täyttömaalle on suunniteltu muun muassa ratikkareittiä.

Hiedanrannan hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju on toiveikas luvan saamisen suhteen.

– Lupaa varten on tehty perusteelliset tutkimukset ja laadittu hyvät vastaukset. Olemme käyttäneet Suomen parhaimpia asiantuntijoita, ja heidän mielestään rantaa on mahdollista täyttää.

Tampere on käyttänyt asiantuntijoita Geologian tutkimuskeskukselta, Rambollilta ja Pöyryltä. Heidän lisäkseen kaupungilla on ollut selvitystyössä mukana ulkopuolinen laadunvarmistaja Vahanen Environment Oy:stä.

Lupahakemuksen laatimiseen on käytetty noin 100 000 euroa.

Vesistötäyttö on tarkoitus tehdä Pölkkylänniemen ja Lielahden tehdasalueen väliin jäävälle alueelle, joka on noin 1,1 kilometriä pitkä ja ulottuu noin sadan metrin etäisyydelle Vaitinaron rantaviivasta Näsijärveen. Alueen pinta-ala on noin yhdeksän hehtaaria.

– Toisin kuin moni luulee, tällä alueella ei ole nollakuitua. Tämä kyseinen kohta ei ole luonnonrantaa, vaan se on tehty täyttömaasta 1960- ja 1970-luvuilla. Ranta on varsin matala, ja veden syvyys on nollasta kahteen metriin.

Väliharjun mukaan tutkimuksissa on käynyt ilmi, ettei Näsijärven rannassa muodostu merkittävästi pohjavettä.

Näsijärven ranta on suunniteltu täytettäväksi murskeella, joka on peräisin Sulkavuoresta. Sulkavuoreen rakennetaan uutta keskuspuhdistamoa, ja työmaalla tehdään parhaillaan valmistelevia töitä louhinnan aloittamiseksi.

Ensimmäisen vaiheen louhinta aloitetaan näillä näkymin vuodenvaihteessa.

– Ensimmäisessä vaiheessa louhitaan noin 15 prosenttia kokonaismäärästä. Kaiken kaikkiaan Sulkavuoresta louhitaan mursketta noin 1,6–1,7 miljoonaa irtokuutiometriä, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen kertoo.

Sulkavuoressa syntyvä murske on Tampereen kaupungin omaisuutta.

Entä jos Näsijärven täyttö mutkistuukin, mihin tällainen määrä mursketta sitten viedään, Tampereen kiinteistökehityskoordinaattori Katariina Rauhala?

– Me elämme tällä hetkellä sen tiedon varassa, että murskeet viedään Hiedanrantaan. Jos mursketta ei voi viedä sinne, niin siinä tapauksessa hyödynnämme välivarastoja, joista yksi voi sijaita esimerkiksi Lahdesjärvellä lähellä ABC:tä. Myös muita vaihtoehtoja on mietitty, Rauhala kertoo.

Mutkikas prosessi

Pirkanmaan ELY-keskus valitti Näsijärven täyttämisestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, minkä jälkeen hallinto-oikeus otti kielteisen kannan täyttöihin. Hallinto-oikeus ei ole kuitenkaan lupaviranomainen. Vesitäyttölupa haetaan aluehallintovirastolta, jolla on siis prosessissa merkittävä rooli.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut