Tampere ottaa kantaa alaikäisten avioliittoihin – Ulkomailla solmituille liitoille ollaan näyttämässä vihreää valoa "joissakin tilanteissa tai olosuhteissa"

LAPSIAVIOLIITOT Näin Tampereen kaupunki ottaa kantaa alaikäisten avioliittoihin.

Kuvituskuva JOHANNAERJONSALO

Marjo Rämö

Oikeusministeriö on pyytänyt Tampereen kaupungilta kantaa, millä tavalla alaikäisten solmimia avioliittoja pitäisi säännellä.

Kaupungin vastauksesta käy ilmi, ettei Tampere kannata alle 18-vuotiaille myönnettäviä poikkeuslupia avioliiton solmimista varten.

– Tampere kunnioittaa YK:n lapsiasianneuvoston, useiden ihmisoikeusjärjestöjen ja lapsiasiavaltuutettu Kurttilan näkemystä siitä, ettei alaikäisenä solmittu avioliitto ole lapsen edun mukaista.

Jos valtio kuitenkin säilyttää nykyisen poikkeuslupamenettelyn, Tampere kannattaa siinä tapauksessa 16 vuoden alaikärajaa.

– 16 vuotta on suojaikäraja ja on mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa tätä nuoremman lapsen olisi avioiduttava mistään syystä. Esimerkiksi alle 16-vuotiaan lapsen raskaus ei myöskään voi olla asia, jonka sosiaaliset seuraukset ratkaistaisiin avioliiton keinoin, Tampereen kaupungin vastauksessa todetaan.

Tampere vaatii myös sitä, että sosiaaliviranomaiset kuulisivat aina alaikäisiä hakijoita ennen luvan myöntämistä.

– Tarvittaessa kuulemisen yhteydessä voisi tehdä palvelutarpeen arvioinnin tai lastensuojelutarpeen selvityksen ja järjestää tarvittavat palvelut.

Ulkomailla solmittujen alaikäisavioliittojen tunnustamiseen liittyvään sääntelyyn Tampere lausuu näin:

– Joissakin tilanteissa tai olosuhteissa voisi olla paikallaan myös alaikäisenä ulkomailla solmitun avioliiton tunnustaminen, jota edeltäisi molempien osapuolten kuuleminen ja mahdollisesti tapahtuneen rikoksen selvittäminen Suomen lakien perusteella. Asian tarkka selvittäminen on myös lastensuojelullisesta näkökulmasta erittäin tärkeää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.