Keskustaministerit haluavat selvittää energiajuomien kieltämistä lailla alle 15-vuotiailta – THL:n selvitys energiajuomien haitoista valmistuu vielä tänä syksynä

Energiajuomien myynnille ei ole laissa säädettyä ikärajaa. Kaupat saavat nyt itse päättää mahdollisista myyntirajoituksista. Osa kaupoista ei myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Arkisto/Juha Perämäki

Marianna Simo

Hallituksen keskustaministerit haluavat selvittää energiajuomien kieltämistä lailla alle 15-vuotiailta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kokoamaan katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin. Selvitys valmistuu syksyn aikana.

– Selvityksen pohjalta arvioimme mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet. Pelkästään pakkausten varoitusmerkinnät ja myynnin rajoittamista koskevat suositukset eivät ole riittäneet estämään energiajuomien ja niihin rinnastettavien tuotteiden lisääntyvää myyntiä lapsille, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

– Kysymys on siitä, jätämmekö vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset yksin, vai tulisiko meidän tukea heitä myös lainsäädännön avulla, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.

Energiajuomat alle 15-vuotiailta kieltävää lakia ei ehdittäisi saattaa voimaan tällä hallituskaudella, vaan asia jäisi seuraavan hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi.

Energiajuomien haitallisten terveysvaikutusten vuoksi niiden pakkauksissa tulee olla varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille. THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunta suosittelevat, että vähittäiskaupat rajoittavat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Osa kaupoista tekee näin, osa ei.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila lähetti heinäkuun lopussa S-ryhmälle, Keskolle ja Lidlille kirjelmän, jossa hän muistuttaa kaupan alan edustajia THL:n energiajuomien 15 vuoden suositusikärajasta. Kurttila kiitteli kirjelmässään itsenäisiä K-kauppiaita, jotka ovat asettaneet ikärajoja energiajuomien myynnille. HOK-Elanto ja Lidl kertovat noudattavansa asiassa lakia.

Vanhempainliitto tukee huhtikuussa aloitettua kansalaisaloitetta energiajuomien myyntikiellosta alle 16-vuotiaille. Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa 16.10. asti. Aloitteen on allekirjoittanut tähän mennessäyli 7 200 henkilöä.

Energiajuomat ovat elintarvikkeita ja niitä koskevista rajoituksista säädetään elintarvikelainsäädännössä, joka on maa- ja metsätalousministeriön vastuulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.