Uusi tutkimus tupakasta: Haitta-aineita saa jopa 6 kertaa enemmän kuin tupakkayhtiöt ilmoittavat

Kuvituskuva. Arkistokuva/ Johanna Erjonsalo

Aapo Siippainen

Tupakoitsijat hengittävät jopa kuusi kertaa enemmän haitallisia aineita kuin mitä tupakkayhtiöt ovat ilmoittaneet. Tieto selviää Norjan syöpäyhdistyksen tutkimuksesta.

Suomalaisten syöpäjärjestöjen mukaan eron selittää se, että norjalaisessa testissä käytetty menetelmä oli erilainen kuin virallisissa mittauksissa käytetty menetelmä. Syöpäyhdistyksen testissä peitettiin savukkeiden filttereissä olevat pienet tuuletusaukot – aivan kuten tupakoitsijat käytännössä tekevät sormillaan ja huulillaan tupakkaa polttaessaan. Jos ilma-aukkoja ei peitetä, mittauksissa saadut haitta-aineiden määrät eivät vastaa todellisuutta.

Kaikissa savukkeissa mitattiin suurempia määriä hiilimonoksidia ja nikotiinia kuin valmistaja oli ilmoittanut. Neljä viidestä savukkeesta ylitti myös tervan enimmäismäärän.

Suomessa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) valvoo tupakkatuotteiden koostumusta, laadunvalvontaa ja pakkausmerkintöjä.

– Useimmat ihmiset tietävät, että tupakointi on vaarallista, muun muassa savukkeiden sisältämän nikotiinin, tervan ja hiilimonoksidin takia. Näissä mittauksissa pitoisuudet olivat jopa luultua suurempia, sanoo ylilääkäri Eeva Ollila Syöpäjärjestöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.