Tanssilavojen tamperelaisen puurtajan elämä muuttui pysyvästi, kun mies kaatui kohtalokkaasti ja löi päänsä – ”En anna yhtään periksi”

MUSIIKKI Laulaja Jari Grekin elämä muuttui pysyvästi tammikuussa 2016. Mies liukastui, löi päähänsä ja neliraajahalvaantui.

Lavalle pyörätuolissa. Tamperelaislaulaja Jari Grekin elämä muuttui pysyvästi kaksi vuotta sitten, kun mies kaatui, löi päänsä ja neliraajahalvaantui. Keikkailua tai laulamista se ei ole estänyt, eikä Grekin mukaan tule myöskään estämään. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Elettiin tammikuun 2. päivää vuonna 2016, kun jo tamperelaismuusikko Jari Grekin elämä muuttui pysyvästi. Lakerikengillä kulkenut Grek liukastui kohtalokkaasti Hervannassa ja kaatui päin autoa. Mies löi päänsä voimakkaasti auton kylkeen, menetti tajuntansa ja heräsi seuraavaksi sairaalassa.

Ensimmäinen viesti oli karu.

– Neliraajahalvaus, Grekille ilmoitettiin.

Kaatuminen oli vaurioittanut kaularankaa kohtalokkaasti. Mies leikattiin välittömästi, ja leikkauksessa jouduttiin operoimaan myös äänihuulia.

Kaksi vuotta myöhemmin Grek kertoo tapahtuneesta rauhallisesti. 55-vuotiaan muusikon puheista käy myös selväksi se, ettei missään vaiheessa hän ei ollut aikeissa luovuttaa tai antaa tuumaakaan periksi.

Keikoille mies palasi jo heinäkuussa 2016. Mies alkoi jo sairaalassa viheltää siinä vaiheessa, kun tältä poistettiin keuhkoavanne. Heinäkuussa mies avustettiin lavalle sähkökäyttöisessä pyörätuolissa, joka on edelleen olennainen apuväline arjessa.

– Esiintymistä oli seuraamassa 600 ihmistä. Oli siinä aika liikuttunut tunnelma, Grek muistelee.

Sittemmin keikkailua on jatkettu. Grek tekee keikkoja 15–20 keikan vuositahdilla. Mukana on bändi, jossa soittaa kitaraa oma poika. Se luo uskoa ja motivaatiota tekemiseen.

– Se että saa tehdä musiikkia oman pojan kanssa ja hienolla bändillä, on paljon tärkeämpi asia kuin se tämä pyörätuolissa istuminen. Tykkään elämästä, Grek sanoo painokkaasti.

Keikoilla käyminen ei ole edelleenkään mahdotonta. Grek rullaa tuolinsa kanssa taksiin, joka vie miehen keikkapaikalle. Keikkapaikalla bändi avustaa laulajansa lavalle. Äänihuulten leikkaaminen ei vienyt miehen repertuaarista kuin korkeintaan murto-osan.

– Olin onnellinen, kun tajusin että soundi pysyi jotakuinkin vanhassa kunnossa. Laulunopettaja sanoi, että äänihuulet hiukan vuotavat. Tärkein asia on se, että sen saa kuntoon, Grek painottaa.

Iloa tuo myös uusi single, Frederik-cover Hyväillä ja hoivata.

– Olen miehen 1970- ja 1980-lukujen tuotannon fani. Frederikin laulaminen oli tuona aikana erittäin laadukasta, Grek kertoo.

Jari Grek

55-vuotias tamperelainen laulaja, muusikko ja neljän lapsen isä.

On elättänyt itsensä tanssilavakeikoilla 1980-luvulta alkaen.

Elämä muuttui tammikuussa 2016, kun mies kaatui jäisellä kadulla, löi päänsä ja neliraajahalvaantui.

Teki ensimmäisen keikkansa sairaalajakson jälkeen heinäkuussa 2016, jolloin esiintymistä oli katsomassa 600 ihmistä.

Julkaisi syyskuussa Hyväillä ja hoivata -singlen, joka on Frederikin aiemmin tunnetuksi tekemä laulu. Jatkaa keikkailua edelleenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.