Leffa-arvio: Koston enkeli tapeksii urakalla pahiksia

Jennifer Garner näyttelee Peppermint-elokuvassa Riley Northia, joka herää koomasta ja tajuaa menettäneensä miehensä ja tyttärensä raa’assa hyökkäyksessä. Tony Rivetti / Copyright: © 2017 STX Financing, LLC. All Rights Reserved

toimitus

Juonikuviossa ei ole mitään uutta tai ihmeellistä. Äityli menettää pienen tyttärensä ja miehensä huumejengin toimesta. Koomasta herättyään hänelle valkenee, ettei korruptoitunut oikeuslaitos ja poliisi tule jakamaan tuomiota. Siksi leskeytynyt ja lapseton äiti päättää ryhtyä toteuttamaan omaa oikeutta.

Viiden vuoden kehityskertomuksen tuloksena pankkivirkailijarouvasta sikiää kovaluinen ja parkkinahkainen kostajatar, joka panee laittaen perheensä murhaajat sekä rahalla ostetut tuomarit viimeiselle tilinpäätökselle. Pientä lisäjenkaa tarinaan tulee siitä, kuinka niin sanottu suuri yleisö suhtautuu omaa tuomiovaltaansa toteuttavaan leskirouvaan.

Ohjaaja Pierre Moral ei ole ensimmäistä kertaa kostoteeman ympärillä. Miehen kymmenen vuoden takainen Taken – jossa pääosassa reuhkasi ansiokkaasti Liam Neeson – sisältää kaiken sen saman toiminnallisuuden ja moraliteetin, jonka ympärillä nytkin pyöritään. Pienille ei saa olla paha ja pahalle pitää antaa palkkaa, vaikkei tämä sitä haluaisikaan.

Peppermint on äärimmäiseen epäuskottavuuteen yltävä toimintapläjäys, mutta kun malttaa pitää harmaat aivosolut narikassa, niin mikäpäs siinä. Kuolleen tyttären kuljettaminen mukana muutamissa kohtauksissa on tökerön kliseistä ja hautakivellä tapahtuvat kohtaukset tuottavat oivallisen annoksen myötähäpeää katsovaan mieleen.

Väkivaltaa tarjotaan runsain mitoin, mutta taitavana kuvaajana ja visualistina kunnostautunut ohjaaja Moral estetisoi hurmehenkisen toiminnan äärimmilleen. Julmaa ihmistä kuolee kuin hirvikärpästä syksyisessä sienimetsässä. Tapeksimisen määrästä kertonee se, että kostonenkeliä näyttelevä Jennifer Garner ampuu tai räjäyttää hengiltä peräti 43 ikävää lajitoveria. Lahtauksista 38 jopa tarjoillaan valkokankaalle näkyville.

Kyseessä ei siis todellakaan ole elämää suurempi elokuva, mutta eskapistisena höttönä tämä uppoaa kuin keski-ikäiseen ihmiseen.

Jussi Virratvuori