Opetushallitus: Move-testejä jatketaan peruskouluissa – "Viivajuoksu on paras tapa mitata koululaisten kestävyyskuntoa"

Kohua aiheuttaneita Move-mittauksia jatketaan peruskouluissa. Fyysistä toimintakykyä mittaavat Move-testit ovat turvallisia, Opetushallitus kertoo. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marianna Simo

Kohua aiheuttaneita Move-mittauksia jatketaan peruskouluissa. Fyysistä toimintakykyä mittaavat Move-testit ovat turvallisia, Opetushallitus kertoo.

Opetushallitus selvitti Move-mittausten ja erityisesti niihin sisältyvän viivajuoksutestin turvallisuutta Espoossa tapahtuneen kuolemantapauksen vuoksi 8.-luokkalainen poika kuoli Espoossa viime viikolla liikuntatunnilla saamansa sairauskohtauksen seurauksena. Poika osallistui viivajuoksutestiin ja keskeytti sen. Oppilas vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän kuoli myöhemmin.

– Onnettomuus on koskettanut meitä kaikkia. Haluamme tukea kouluja tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minttu Korsberg ja opetusneuvos Matti Pietilä Opetushallituksesta kertovat.

Useat kunnatkeskeyttivät kuolemantapauksen jälkeen Move-kuntotestit kouluissaan. Opetushallitus tiedotti jomaanantaina, ettei se näe tarvetta testien keskeyttämiseen koko maassa. Nyt Opetushallitus kertoo, että viivajuoksu on turvallinen osa kuntotestiä.

Koululääkäri tai -terveydenhoitaja voivat luovuttaa opettajalle välttämättömän salassa pidettävän tiedon, vaikkei huoltaja tai oppilas ole antanut siihen lupaa.

20 metrin viivajuoksu on kansainvälisesti ylivoimaisesti eniten kenttäolosuhteissa käytetty menetelmä koululaisten kestävyyskunnon mittaamisessa.

Testissä mitataan, kuinka kauan oppilas pystyy etenemään vähitellen kiihtyvällä vauhdilla merkkiäänen tahdissa. Opettaja ilmoittaa suorituksen päättyvän, kun oppilas ei enää pysy vauhdissa. Oppilas voi keskeyttää suorituksen myös itse.

– Viime vuoden mittauksissa noin puolet 5.-luokkalaisista tytöistä ylsi viivajuoksussa 600 metriin ja pojista 650 metriin. Se on 7 sekuntia 20 metriä kohden, mikä on alhaisempi nopeus kuin hippaleikeissä tai pallopeleissä, liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistosta kertoo.

– Terveiden ja oireettomien lasten ja nuorten osallistumista liikuntaan tai Move-mittauksiin ei ole syytä rajoittaa. Sen sijaan heitä tulisi kannustaa terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan. Hyvä kestävyyskunto on tutkitusti yhteydessä oppimiseen, työkykyyn ja alentuneeseen kroonisten sairauksien riskiin, Kujala muistuttaa.

Opetushallitus selvitti Move-testien ja niihin sisältyvän viivajuoksutestin turvallisuutta järjestelmän valmistaneiden asiantuntijoiden kanssa sekä pyysi mittauksista UKK-instituutilta puolueettoman arvion.

Myös UKK-instituutti pitää Move-mittauksia turvallisina. UKK-instituutti selvitti 2010-luvun taitteessa useiden EU-maiden tutkijaryhmien kanssa eri ikäryhmille mahdollisimman luotettavat ja toistettavat testit.

– Tutkimus osoitti lasten ja nuorten osalta 20 metrin viivajuoksun parhaaksi ja turvalliseksi menetelmäksi, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoo.

– Oppilas suorittaa viivajuoksun sisätiloissa opettajan valvovan silmän alla ja käsikirja antaa hyvät valmiudet suorittaa mittaukset turvallisesti, Vasankari kertoo.

Perusopetuksen 5.- ja 8.-luokkalaisten Move-mittausten tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria liikuntaan ja kerätä tietoa heidän fyysisestä toimintakyvystään kouluterveydenhuollon tueksi. Koulujen Move-mittauksia jatketaan nyt lisäajalla, jota on annettu 12.10.2018 asti.

Opettajan tulisi saada liikunnan turvallisen harrastamisen kannalta oleelliset oppilaan terveystiedot.

Viivajuoksun turvallinen suorittaminen kouluissa edellyttää, ettei oppilaalla ole sairauksia tai oireita, jotka muodostaisivat terveysriskin mittauksessa.

– Opettajan tulisi saada liikunnan turvallisen harrastamisen kannalta oleelliset oppilaan terveystiedot. Tämä vaatii tiivistä vuoropuhelua terveydenhuollon, oppilaiden ja huoltajien sekä koulun välillä, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoo.

Terveystiedot ovat salassa pidettäviä tietoja, joita ei voi luovuttaa ilman asianosaisen suostumusta. Koululääkäri tai -terveydenhoitaja voivat kuitenkin lain mukaan luovuttaa opettajalle opetuksen asianmukaisen järjestämisen kannalta välttämättömän salassa pidettävän tiedon, vaikkei huoltaja tai oppilas ole antanut siihen lupaa, Opetushallitus muistuttaa.

Move-mittaus on osa opetusta, joten tiedon luovutus voi liittyä myös sen suorittamiseen.

– Koulujen on tärkeää pyytää huoltajia ilmoittamaan sellaisista oppilaan terveyteen liittyvistä seikoista, joilla voi olla vaikutusta Move-mittausten turvalliseen suorittamiseen. Opetuksen järjestäjien tulee lisäksi huolehtia, että mittauksia tekevät opettajat tuntevat Move-ohjeet ja noudattavat niitä, johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta sanoo.

Move-testi mittaa fyysistä toimintakykyä

Move!-järjestelmä on 5. ja 8. vuosiluokan oppilaiden fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen seuranta- ja palautejärjestelmä, joka otettiin käyttöön 2016. Sillä korvattiin erilaiset fyysistä kuntoa mittaavat testit, joita on tehty koululiikunnassa 1970-luvulta alkaen.

Testi on tehty opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä OAJ:n ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan yhteistyönä.

Mittaristo perustuu tutkittuun tietoon. Jyväskylän yliopiston monitieteinen asiantuntijaryhmä valmisteli mittariston ja testasi sitä 700 oppilaalla ennen käyttöönottoa. Mukana oli myös kouluterveydenhuollon asiantuntijoita.

Move-mittaukset antavat objektiivista tietoa oppilaan kestävyydestä, voimasta, nopeudesta, liikkuvuudesta, tasapainosta ja motorisista perustaidoista.

Mittaukset tukevat myös ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Niiden avulla pyritään edistämään lasten ja nuorten hyvinvointia ja terveyttä ohjaamalla heitä pitämään huolta omasta toimintakyvystään.

Kestävyysominaisuuden analysoinnissa päädyttiin viivajuoksuun, sillä useat aiemmat tutkimukset ovat tukeneet sen luotettavuutta eri ikäryhmillä. Sitä on käytetty aikaisemmin sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Viivajuoksussa oppilaalle annetaan juoksutempo, eikä hän esimerkiksi pysty aloittamaan juoksusuoritusta liian kovaa ja oppilas voi aina halutessaan keskeyttää suorituksensa.

Tähän mennessä yhteensä noin 100 000 oppilasta on osallistunut Move-mittauksiin.

Lähde: Opetushallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.