Pantse Syrjän vuosi 2016 oli hyvin kaksijakoinen – Nyt selvitetään, päättyikö kiitellyn suurkeikan ja onnistuneen dokumentin sävyttämä vuosi pahoinpitelyyn, tappouhkaukseen ja lopulta avioeroon

Juha Torvinen kertoi vuonna 2016 ilmestyneessä Eppu-dokumentissa pelänneensä aikoinaan sitä, milloin tulee tieto pahassa ryyppykierteessä olleen Martti Syrjän kuolemasta. Torstaina Torvinen oli tukemassa toista Syrjän veljestä, Mikkoa, Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Mikolle ehdollista vankeutta kolmesta pahoinpitelystä. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Vuosi 2016 on tähän asti kuvattu julkisuudessa varsinaisena Eppu Normaali-yhtyeen juhlavuotena. Oli Ratinassa järjestetty, erittäin onnistunut suurkeikka sekä Saku Pollarin ohjaama dokumenttielokuva, joka sai ensi-iltansa joulukuussa 2016. Molemmat saivat runsaasti kiitosta ja näkyvyyttä julkisuudessa. Ikävistä asioista esille nousivat lähinnä laulaja Martti Syrjän kokemukset alkoholiongelmansa kanssa.

Dokumentista kävi ilmi, että kitaristi Juha Torvinen oli aikoinaan odottanut lukevansa lehdestä, että Martti Syrjä on kuollut – siinä määrin huolestuttavia asioita hän oli bändikaverinsa elämästä tuolloin kuullut. Lopulta kierre katkesi, kun velipoika Mikko "Pantse"Syrjä otti auton ja vei veljensä Lapualle Minnesota-hoitoon. Tapahtumista on aikaa pian toistakymmentä vuotta.

Kun elokuva oli pressinäytöksessä marraskuun lopulla vuonna 2016, Tamperelainen haastatteli näytöksen jälkeen molempia veljeksiä. Mieleen jäi niin Mikko Syrjän yllättävä verkkaisuus haastattelutilanteessa kuin myös Martti Syrjän varsin tiukka suhtautuminen mediaan ja etenkin kysymyksiin, jotka eivät olleet välttämättä laulajan kannalta miellyttävämpiä mahdollisia.

Martti myös kommentoi tuolloin Eppu Normaalin mahdollista uutta biisimateriaalia varsin tiukkasanaisesti nimenomaan niin, että kommentit saattoi tulkita myös pieneksi kritiikiksi säveltämisestä vastaavan velipojan suuntaan. Dokumentissa esitellään kohtaus, jossa Martti on silminnähden tyytymätön velipoikansa yhteen Martin sanoitukseen luonnostelemaan sävellysaihioon.

– Pantse voi sanoa, että olemme tehneet biisejä ja tulee uutta materiaalia. Fakta on kuitenkin se, että ei ole valmista. Biisit ovat valmiita silloin kun ne ovat valmiita, Martti Syrjä kommentoi tuolloin hyvin tiukkaan sävyyn Tamperelaisen haastattelussa.

Noin kuukautta dokumentin pressinäytöstä myöhemmin Ylöjärven takamailla tapahtui välienselvittely, jota käsitellään nyt oikeudessa asti. Siitä kaksikolla, siis Mikko Syrjällä ja ex-vaimollaan Kirsi-Kaisa Sinisalollaon hyvin erilainen näkemys.

– Ajattelin, että juomme tapaninpäivänä sohvalla vähän viiniä kuten muutkin ihmiset. Yöllä heräsin lopulta siihen, että tämä ihminen pahoinpitelee minua, Sinisalo kertoi oikeudessa.

Pariskunnalle oli Sinisalon mukaan tullut riitaa astianpesukoneen täyttämisestä ja lopulta siitä, että Sinisalo oli laittanut koiralle ruokaa yöllä. Välikohtaus oli Sinisalon mukaan päätynyt siihen pisteeseen, että Pantse Syrjä oli maannut tämän päällä ja uhannut tappaa tämän.

Pantse Syrjä kiistää kaikki ex-vaimonsa väitteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.