Kaupungin hammaslääkäriltä kansainvälisesti merkittävä tutkimustulos: Odottavan äidin hammastulehdus voi johtaa johtaa lapsen keskosuuteen

TERVEYS Tampereen kaupungin vastaava hammaslääkäri julkaisee kansainvälisesti merkittävän tutkimuksen, jonka mukaan odottavan äidin hammastulehdus on yhteydessä lapsen syntymiseen keskosena.

Ensi perjantaina väittelevä Ulla Harjunmaa on kerännyt tutkimusaineiston Kaakkois-Afrikan Malawista, jossa hän on viimeisen seitsemän vuoden aikana käynyt kymmenkunta kertaa. Aineistoa on kertynyt työkoneelle Hatanpäälle. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Odottavan äidin reikiintyneestä hampaasta leukaluuhun päässyt tulehdus on yhteydessä lapsen syntymiseen keskosena ja syntyvän lapsen pieneen kokoon.

Tähän kansainvälisesti merkittävään lääketieteelliseen tutkimustulokseen on päätynyt Tampereen kaupungin vastaavana hammaslääkärinä toukokuussa aloittanut Ulla Harjunmaa

Noin 20 vuotta matalan tulotason maissa työskennellyt Harjunmaa keräsi tutkimuksen aineiston kolmen vuoden aikana Kaakkois-Afrikan Malawista.

– Tutkimuksen vaatima otos on paljon nopeampi kerätä maasta, jossa tapauksia on enemmän. Tutkimukseen rekrytoitiin odottavia äitejä jo raskauden alusta, selittää Harjunmaa.

Tutkimuksen mukaan logiikka toimii niin, että leukaluun periapikaali-tulehdus nostaa kehon puolustusvastetta, joka taas vaikuttaa haitallisesti raskauteen ja lapseen. Aiemmin samankaltaisia tuloksia on saatu hampaiden kiinnityskudostulehdus parodontiitista.

Tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa eri Afrikan maissa tutkittiin äidin ravitsemuksen vaikutusta lapseen. Ylöjärvellä asuva Harjunmaa on vuoden 2011 jälkeen käynyt tutkimushankkeiden takia Malawissa kymmenkunta kertaa 1–3 kuukautta kerrallaan. Noin 17 miljoonan asukkaan valtio on maailman köyhimpiä.

– Hammastulehduksen toteamiseen tarvitaan röntgenkuvat ja minun sinne viemäni panoraamaröntgenlaitteisto on tiettävästi ainoa toimiva laite koko maassa. Maassa hammashoitoa on lähes mahdotonta saada suurten kaupunkien ulkopuolella. Ainoastaan vaivaavan hampaan saattaa saada vedettyä pois, kertoo Harjunmaa.

Vaikka tutkimus on aineiston keräämisen takia tehty Afrikassa, aiheuttavat äidin hammastulehdukset riskin raskaudelle kaikkialla. Pienen varauksen Harjunmaa jättää.

– Infektiosairaudet vaikuttavat ihmiseen samalla tavalla, mutta kehon alttius vaikutuksille voi olla erilainen. Esimerkiksi aliravitsemuksella tai geneettisellä taustalla on vaikutusta. Tätä pitäisi tutkia lisää.

Dramaattiselta kuulostava tutkimustulos hoitamattomien hampaiden ja karieksen aiheuttaman tulehduksen yhteydestä lapsen ennenaikaiseen syntymään, joka lisää lapsikuolleisuutta ja lapsen kehityksen viivästymistä, on Harjunmaan mukaan lohdullinen. Syyn hoitaminen on lääketieteen mittapuulla hyvin helppoa.

– Tämä on hyvä uutinen, sillä karies on lähes täysin ennaltaehkäistävissä harjaamalla hampaat, puhdistamalla hammasvälit ja käyttämällä fluorituotteita.

Tutkimustulos syventää myös rintaääntä arkityön hammasvalistuksessa ja hammashoidon resurssikeskusteluissa.

– Ennaltaehkäisevään hoitoon pitää kiinnittää huomiota. Ongelmien korjaaminen on aina vaikeampaa ja kalliimpaa.

Harjunmaan väitöskirja tarkistetaan Tampereen yliopistolla ensi perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.