Alzheimerin taudin perinnöllinen riski yhteydessä lapsuuden ylipainoon – näkyy ylipainoisilla tytöillä

toimitus

Perinnöllinen alttius sairastua Alzheimerin tautiin on yhteydessä kohonneeseen verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien vaaraan jo lapsuudessa.

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan yhteys näkyy selkeimmin ylipainoisilla tytöillä. Pojilla vastaavia yhteyksiä ei havaittu.

Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin. Perinnöllisen alttiuden lisäksi sen vaaraa lisäävät myös sydän- ja verisuonitautien sekä aineenvaihduntasairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen riskitekijät. Näiden riskitekijöiden kasaumaa kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin geneettisen riskin sekä verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien riskitekijöiden yhteys on selkein ylipainoisilla ja lihavilla tytöillä.

Tutkimuksessa seurattiin 469 alakouluikäistä kuopiolaista lasta kahden vuoden ajan. Geneettisiä tekijöitä sekä verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien vaaratekijöitä tutkittiin verikokeista. Lisäksi kehon rasvapitoisuutta mitattiin DXA-laitteella.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of Alzheimer’s Disease -lehdessä.

– Ylipaino ja lihavuus voivat vahvistaa geneettisten tekijöiden haitallista vaikutusta sydän-, verisuoni- ja aineenvaihduntaterveyteen. Terveelliset elintavat, kuten riittävä uni ja liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat puolestaan vähentää perinnöllisiä haittoja, sanoo lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen tiedotteessa.

Vaikka kyseiset riskitekijät suurentavat Alzheimerin taudin vaaraa aikuisilla, lapsilla tämän yhteyden merkitys kaipaa vielä lisää tutkimusta.

– Tiedämme, että sydän- ja verisuonitautien kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa, mutta Alzheimerin taudista vastaavaa näyttöä on vielä hyvin vähän, Haapala toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.