Tapani Kansa laulaa elämänfilosofiaansa Tampereella – "Aiheet koskettavat kaikkia keski-ikäisiä, joilla on elämänkokemusta"

KONSERTTI Tapani Kansa juhlistaa 50-vuotista uraansa koko Suomen käsittävällä konserttikiertueella. Tampere-talolla hän esiintyy torstaina.

Kari Martiala

Tampere-talolle torstaina pysähtyvä Tapani Kansan juhlakiertue lupaa laajan skaalan taiteilijan monipuolista osaamista.

Konsertin alkuosassa kuullaan taiteilijan kaikkein tunnetuimmat hitit 1960-luvulta 1970-luvun loppuun; Käymme yhdessä ain, Delilah, Kuljen taas kotiinpäin, Kultaniityt, R-A-K-A-S, Äidin pikkupoika, Veikko Nieminen, Tulkaa tytöt takaisin Niissä yleisö voi kerrata omaakin elämäänsä ja luoda uusia elämyksiä.

– Konsertin toisessa osassa kuullaan kolme Betonimyllärin laulua, eli Heikki Sarmannon säveltämiin ja Lauri Viidan runoihin perustuvia lauluja, jotka koskettavat minua seuraavaa kuuntelijakuntaa. Niiden lisäksi kuullaan neljä laulua uudelta albumilta, Tapani Kansa kertoo.

Lopuksi on luvassa erikoisnumeroita, eri tyylien ilotulitusta argentiinalaista tangoa, bossa novaa, sambaa ja ragtime-meininkiä.

Uusi albumi Sielunlaulu ilmestyi juuri ennen kiertueen käynnistymistä. Kansa on sanoittanut albumin 12 laulusta peräti 10.

– Elämää selvittävät ja tulkitsevat ajatukset ovat pyörineet kirjoituspöydälläni pidemmän aikaa. Halusin kirjoittaa sekä itseäni että muita ihmisiä lohduttavaa tekstiä, jonka koen hyvin tarpeelliseksi, Kansa sanoo.

– Teema jatkuu läpi levyn, monien kappaleiden kautta. Tangossa Inspiraation ihana kukka on kirjoitettuna yksi ydinfraasi: Inspiraation ihana kukka, ei kuki se itsekseen, sitä täytyy vain hoitaa ja vaalia, muuten kuihtuu se yksikseen. Levyllä on myös romanttisia tunnelmia, kuten Kun maailma räjähtää -kappaleessa teemana on rakkauden tunne ja voima.

Elämänfilosofiaansa valottavien laulujen julkaiseminen on ollut Kansalle pitkäaikainen haave.

– Halusin kertoa omia elämänfilosofioitani yleispätevästi. Aiheet koskettavat kaikkia meitä keski-ikäisiä, joille on kertynyt elämänkokemusta. Levyllä on monenlaisia tarinoita ja pohdintojani elämän menosta, elämän ja kuoleman välillä, hän kuvailee.

Osassa uusista lauluista hän jakaa ohjeitaan, miten ainutkertainen elämä kannattaisi käyttää.

– Kehotan kuulijoitani yhteisöllisyyteen, pitämään yhteyttä ystäviin ja läheisiin.

Tapani Kansa – Tuhansien tunteiden ilta, Tampere-talon Iso sali, torstaina 27.9. kello 19

Tapani Kansa

Syntynyt 9.maaliskuuta 1949 Haminassa.

Osallistui ensimmäiseen iskelmälaulukilpailuunsa 12-vuotiaana.

Läpimurtohitti oli Delilah, joka ilmestyi vuonna 1968.

Kansa on levyttänyt yli 600 laulua ja 60 albumia, kokoelmat mukaanlaskettuna.

Opiskeli 1974-1978 Sibelius-Akatemiassa laulua ja laajensi ohjelmistoaan Heikki Sarmannon sävellyksiin sekä Eino Leinon ja Lauri Viidan runoihin perustuviin lauluihin.

Palasi 200-luvulla iskelmän pariin ja muodosti yhdessä Dannyn ja Markku Aron kanssa Pokat-kokoonpanon.

Vuosina 2016-2017 hän keikkaili yhdessä Dannyn ja Frederikin kanssa nimellä Finnhittien kuninkaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.