Tutkimus: Kierukka sopii ehkäisyksi heti katumuspillerin ottamisen tai abortin jälkeen

Hormonikierukka todettiin turvalliseksi ja käytännölliseksi ehkäisymenetelmäksi raskauden keskeytyksen jälkeen. Marika Lumme

toimitus

Hormonikierukka on käytännöllinen ja turvallinen ehkäisymenetelmä lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen jälkeen.

Näin toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Riina Korjamo tutkittuaan väitöstyössään välittömästi (0–3 päivää) lääkkeellisen keskeytyksen eli ns. katumuspillerin ottamisenjälkeen sekämyöhemmin (2–4 viikkoa) keskeytyksen jälkeen aloitetun hormonikierukkaehkäisyn käyttökelpoisuutta ja turvallisuutta.

Satunnaistettuun tutkimukseen osallistui 264 aikuista naista.

– Vaikka välittömästi asetettu kierukka voikin osittain poistua useammin kuin myöhemmin asetettu, välitön asetus lisää kierukkaehkäisyn aloituksia ja pitkäaikaista käyttöä.

– Välittömästi tai vain lyhyellä viiveellä keskeytyksen jälkeen aloitettu pitkäaikainen ehkäisy vähentää uusia ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, Korjamo tiivistää.

Aloitettupitkäaikainen ehkäisy pienensi uuden ei-toivotun raskauden ja uusintakeskeytyksen riskiä yli seitsemänkertaisesti verrattuna niiden naisten ryhmään, joka suunnitteli, muttei aloittanut kierukka- tai kapseliehkäisyä.

Raskaudenkeskeytysten kokonaismäärä on vähentynyt sekä Suomessa että maailmalla, mutta toistuvien keskeytysten osuus on pysynyt vakaana.

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on syrjäyttänyt kirurgisen keskeytyksen monissa maissa, ja Suomessa jo 97 prosenttia keskeytyksistä tehdään lääkkeellisesti.

Pitkäaikainen raskaudenehkäisy eli kohdunsisäiset kierukat ja ihonalaiset kapselit ovat erittäin tehokkaita ehkäisymenetelmiä.

LL Riina Korjamo väittelee aiheesta 28.9. Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Samana päivänä vietetään sattumoisin myös kansainvälistä turvallisen abortin päivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.