Yllätystulos Suomesta: Rikkaiden perheiden lapset juopottelevat muita enemmän

Yhä harvempi nuori juo viikottain ja humalaan juominen on yhteydessä perheen varallisuuteen, toteaa WHO:n koululaistutkimus. Kuvituskuva. Armi Suojanen / arkisto

Tanja Kuisma

Yhä harvempi 15-vuotias juo alkoholia viikottain tai itsensä humalaan, toteaa tuoreHealth Behaviour in School-aged Children (HBSC) -tutkimusraportti, joka tunnetaan meillä WHO-Koululaistutkimuksena. Se kokoaa yhteen 15-vuotiaiden alkoholinkäyttöä koskevia kyselytuloksia lähes 40 Euroopan maasta vuosina 2002–2014.

Toisaalta tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalaisista nuorista on ollut humalassa useita kertoja ja viidesosa aloittaa alkoholikäytön ja joka kymmenes humalajuomisen jo 13-vuotiaana tai nuorempana.

Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori Kristiina Ojalan mukaan tytöistä ja pojista noin joka toinen, 50 prosenttia, oli ollut vähintään kahdesti humalassa vuonna 2002. Vuonna 2014 samoin ilmoitti enää neljännes tytöistä ja kolmannes pojista.

– Humalakokemukset olivat suomalaisilla nuorilla hieman Euroopan keskitasoa yleisempiä, mutta vähintään kaksi kertaa elämänsä aikana humalassa olleiden osuudet ovat pienentyneet, Ojala kertoo.

15-vuotiaista tytöistä juo alkoholia enää 3 prosenttia, kun luku oli aiemmin 8. Pojista käyttäjiä on enää 8 prosenttia, aiemmin 13.

Kokeilijat ovat yhä harvemmin 13-vuotiaita tai nuorempia. Tytöistä varhain alkoholia kokeilleita on enää 20 prosenttia aiemman 56 prosentin sijaan. Pojista heitä on 22 prosenttia (46).

Muutos humalajuomisessa on suomalaisnuorilla suurin koko Euroopassa. Tytöillä osuus pieneni 41 prosentista 12:een prosenttiin ja pojilla 35 prosentista 14:ään prosenttiin.

Varhaisia humalakokemuksia oli kuitenkin meillä yleisemmin kuin Euroopassa keskimäärin.

Yllättävää on, että humalajuominen näyttää painottuvanhyvätuloisten perheiden lapsiin.

Paremmin toimeentulevien perheiden tytöillä on merkittävästi useampia humalakokemuksia kuin muiden perheiden tytöillä.

Varallisuuteen liittyvä ero humalakokemuksissa kasvoi vuosien 2002 ja 2014 välillä.

Lisäksi varakkaampien perheiden pojilla 13-vuotiaana tai aiemmin aloitettu alkoholinkäyttö oli yleisempää kuin muiden perheiden pojilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.