Tampereella vietiin läpi projekti, jonka avulla yksikään romaninuori ei pudonnut peruskoulun kelkasta – Kosmetologin työ on Natalin unelma

HANKE Tamperelaiset nuorisotyön ammattilaiset olivat mukana projektissa, jossa pyrittiin parantamaan romaninuorten mahdollisuuksia opiskelussa ja työssä. Tulokset ovat olleet hyviä.

16-vuotias Natali Lindeman suoriutui peruskoulusta ja aikoo nyt ammattikouluun. Keijo Svart oli isähahmona ja taustatukena. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

16-vuotias Natali Lindeman käy nyt peruskoulun yhdeksättä luokkaa. Ensi vuonna tarkoituksena on hakea ammattikouluun, jossa vaihtoehtoja on useampia. Kosmetologin tai kampaajan ammatti on kiinnostanut aina, mutta nyt rinnalle on noussut myös nuorisotyö.

Natali on yksi niistä romaninuorista, joille joulukuussa päättyvä Tšetanes Naal – koulutuspoluilla -hanke on tarjonnut uudenlaista suuntaa ja suunnitelmallisuutta omaan tulevaisuuteen liittyen. Hanketta on hallinnoinut Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulu ja sitä on toteutettu myös Tampereella paikallisin voimin.

Hankkeen projektipäällikkö Mari Rask kertoo, että monilla romaninuorilla keskeisenä ongelmana on juuri itseluottamuksen puute. Tästä seuraa se, että käsitys tulevaisuudesta on usein hyvin mollivoittoinen tai jopa niin, että minkäänlaista käsitystä tulevaisuudesta ei ole.

Tilanteen tietää erinomaisesti tamperelainen hanketyöntekijä, erityisohjaaja Keijo Svart Romanien tamperelaisena puhemiehenä profiloitunut Svart on ottanut myös romaninuorten asian sydämelleen. Natali Lindeman kertoo, että Svart on auttanut myös häntä tarvittaessa kädestä pitäen.

– Kielten opiskelu ja matematiikka ovat olleet vaikeita. Kokeisiinkin on ollut hyvin vaikeaa valmistautua. Tarvittaessa Keijo on tullut kaveriksi opettamaan asioita ja kuulustelemaan kokeita varten., Natali Lindeman sanoo.

Svartin roolia kokonaisuudessa voi helposti kutsua isähahmoksi. Haastatteluhetkellä hän opastaa nuorempaa romanipoikaa, että tarjolla olevaa ruokaa olisi syytä syödä, ei ainoastaan pelkkää karkkia.

Tšetanes naal

Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoima hanke, joka keskittyy romaninuorten koulutukseen ja työllistymiseen liittyviin haasteisiin.

Kaikki tämän vuoden yhdeksäsluokkalaiset tamperelaiset romaninuoret saivat peruskoulun päättötodistuksen ja jatkoivat toisen asteen opintoihin tai työelämään.

Lisäksi peruskoulussa olevien romanioppilaiden poissaoloja on saatu vähenemään huomattavasti ja arvosanoja nousemaan.

Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto, ja kotimainen rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.