Talousarvioaloite: Musiikin kopioinnin hyvitykset halutaan säilyttää ennallaan – "Ilman hyvitystä olisi moni suomalainen menestystarina jäänyt syntymättä"

Mikko Alatalo (kesk.) Pekka Ruissalo

Petteri Mäkinen

Joukko kansanedustajia turvata musiikin kopioinnista aiheutuvan tulonmenetyksen korvausken pysyvän ennallaan.

Muun muassa pirkanmaalaiset Mikko Alatalo (kesk) ja Pia Viitanen (sd) ovat olleet jättämässä talousarvioaloittetta, joka esittää yksityisen kopioinnin hyvityksen tason säilyttämisestä nykyisellä tasolla myös vuonna 2019.

Hallitus esittää valtion budjetista tekijöille, taiteilijoille ja tuottajille maksettavaa yksityisen kopioinnin hyvitystä alennettavaksi nykyisestä 11 miljoonasta yhdeksään miljoonaan. Aloitteen tavoitteena on säilyttää se nykyisellä tasolla.

Tutkimusten mukaan suomalaiset edelleen kopioivat noin neljännesmiljardi tiedostoa muun muassa äänilevyjä, elokuvia ja musiikkikappaleita. Aloitteen tekijät tahtovat, että tästä maksetaan kohtuullinen hyvitys.

– Pitkän artisti- ja poliitikkourani aikana olen seurannut uusien taitelijoiden tuloa alalle, ja nähnyt sen, miten erityisesti hyvitystulot ja -tuet ovat olleet monen muusikon, ohjaajan ja kuvittajan uran alun kannalta ratkaisevia. Ilman hyvitystä olisi moni suomalainen menestystarina jäänyt syntymättä, tarina kuulematta ja kulttuuritapahtuma järjestämättä, toteaa Alatalo.

Kun hyvitys siirrettiin valtion budjettiin, Pia Viitanen oli asian esittelevä ministeri. Nyt jätetyn aloitteen allekirjoittajissa on mukana edustajia poikkeuksellisen poikkiparlamentaarisesti.

– Kun tämä leikkausesitys julkistettiin kevään kehysriihessä, sivistysvaliokunta lausui silloin yksimielisesti, ettei kannata sitä, sanoo Mikko Alatalo.

– Siksi olemme optimistisia, että saamme asian uuteen rakentavaan harkintaan. Kaksi miljoonaa euroa ei ole suunnaton raha valtion budjetissa, mutta se on suuri kulttuurintekijöille ja välillisesti myös koko kansantaloudelle.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.