Yhä useampi saa elannon äänellään – Tampereelle kaksi hoitopaikkaa muusikoiden, näyttelijöiden ja puhetyöläisten ongelmille

NÄKÖKULMA Tampereelle saa kaksi hoitopaikkaa muusikoiden, näyttelijöiden ja puhetyöläisten ongelmille.

Kuvituskuva.

Petteri Mäkinen

On urheilulääketiede ja iso joukko urheiluklinikoita.

Miksei siis musiikkilääketiedettä ja klinikoita muusikoille, näyttelijöille ja puhetyöläisille?

Tampereella asialle on tänä vuonna herätty kahdella suunnalla toisistaan riippumatta.

– Muusikoiden ja näyttelijöiden työn erikoislaatuisuutta ei aina ymmärretä. Vaiva, joka on tavalliselle ihmiselle pieni hidaste, voi olla muusikolle este ammatinharjoittamiselle, tietää lääkäriasema Johanneksen Klinikan toiminnanjohtaja Silja Elonen

– Esimerkiksi haava viulistin sormen päässä on suuri riski. Myös soittamista vaikeuttavat tuki- ja liikuntaelinten ongelmat ovat muusikoille hyvin yleisiä, lisää Eeva Hyytiäinen Suomen musiikkilääketieteen yhdistys SMULY:n Tampereen aluejaostosta.

SMULY on perustamassa Tampereelle kerran kuussa kokoontuvan Muusikkopoliklinikan, jossa noin 15 ammattilaisen joukko auttaa muusikkojen soitto- ja laulukykyä vaarantavissa terveydellisissä ongelmissa. Vastaavanlainen poliklinikka toimii jo Helsingissä ja Turussa.

Yksityinen lääkäriasema Johanneksen Klinikka on jo aloittanut Musiikki- ja puheklinikan, jossa monialainen asiantuntijajoukko ratkoo muusikkojen ja puhetyöläisten ongelmia. Joukossa on muun muassa korva-, nenä- ja kurkkutautien, sisätautien ja suun terveyden osaajia sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveyden asiantuntijoiden tiimit

Vaikka Tampere on teatterikaupunki ja kulttuurikeskittymä, ovat näyttelijät ja laulajat vain pieni joukko potentiaalista asiakaskuntaa. Puhetyöläisiä, joille ääni on korvaamaton työkalu, on yhä enemmän ja enemmän. Puheen ja ääneen ongelmien taustalla voivat olla hyvin monimutkaiset syyt.

– Jos ääni ei toimi halutulla tavalla, syitä voi olla monia. Taustalla voi olla esimerkiksi äänenmuodostumisen ongelmat, väärä asento tai allergiat. Lisäksi asiaan voivat vaikuttaa myös henkiset ja sosiaaliset asiat. Siksi monialainen tiimi on erittäin tärkeä, listaa Elonen.

Myös yhteistyötä SMULY:n ja Johanneksen Klinikan välillä on suunnitteilla. Tarkoituksena on muun muassa ongelmien ennaltaehkäisyyn pyrkivät koulutuksen antaminen. Yhteistyötä haluttaisiin tehdä myös oppilaitosten kanssa, jossa haasteisiin voisi tarttua ajoissa.

– Eivät nuoria muusikoita nykyisin välttämättä motivoi ongelmat, jotka ovat heillä edessään vasta kymmenien vuosien päässä, tietää Hyytiäinen.

Henkilöt

Eeva Hyytiäinen, Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen Tampereen aluejaoston jäsen, musiikkipedagogi, viulunsoiton opettaja, valmistuu fysioterapeutiksi.

Silja Elonen, lääkäriasema Johanneksen Klinikan toiminnanjohtaja, työterveyshoitaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.