Leffa-arvio: Angstia ja kepeyttä

ELOKUVA Aleksi Salmenperä leikittelee vapautuneesti elokuvan keinoilla.

Tyhjiö-elokuvassa Eeron (Tommi Korpela) kirjailijanura on tukevassa laskussa, ja uuden romaanin kirjoittaminen sakkaa pahasti. Peter Flinckenberg ©Bufo

toimitus

Monta laadukasta elokuvaa ohjanneen Aleksi Salmenperän (Miehen työ, Paha perhe, Jättiläinen) uusinkaan ei petä. Tyhjiö on tragikomedia kunnianhimoisesta taiteilijapariskunnasta ja itseironinen luotaus urbaaneihin taidepiireihin.

Suomalaiseksi teatterielokuvaksi Tyhjiö on harvinaisen kokeellinen. Se on mustavalkoinen ja siitä tulee mieleen 1960-luvun spontaani uusi aalto. Siinä ollaan ajan hermolla, kuten vaikka Risto Jarvan töissä. Mainiota rytmiä taotaan myös Ville Tantun musiikilla.

Tapahtumien pohjalla kytevän angstin ja kepeän tyylin välinen riitasointu on elokuvan juju.

Tyhjiö käsittelee epäonnistumisen pelkoa ja menestyksen hintaa. Tommi Korpelan esittämä Eero Kaila on kärsinyt kirjoittajan blokista jo viisi vuotta. Samaan aikaan avopuoliso, näyttelijä Pihla Sucksdorff (Laura Birn) on luonut uraa ja tekee nyt lähtöä ulkomaille.

Menestykseen tottunutta Eeroa tilanne närästää. Appivanhempien (Kaija Pakarinen ja Kari Heiskanen) ja kustantajan (Matleena Kuusniemi) painostus ahdistaa, eikä odotettu uutuusteos ota syntyäkseen. Parisuhdekin kärsii. Eero lähtee etsimään inspiraatiota kaukomailta. Myös Pihla lähtee kokeilemaan onneaan maailmalle.

Koska elokuva ei saanut elokuvasäätiön tuotantotukea, sitä on tehty talkoilla. Tuotannon riippumattomuus on tuonut Salmenperän tekemiseen entistä enemmän rohkeutta, ja lopputulos on raikas tuulahdus kotimaisella elokuvakentällä.

Siinä, että taiteilijat tekevät omakuvaa, ei sinänsä ole mitään uutta. Esimerkiksi Pihlan koettelemuksia seuratessa nousee mieleen, miten paljon mukana on Laura Birnin todellisia kokemuksia naisnäyttelijänä olemisesta.

Todellisuusvaikutelmaa on luotu myös kuvaamalla toisten elokuvien kulisseissa ja esimerkiksi kirjamessuilla. Kuvissa pyörii elokuvatähtiä ja muuta kulttuuriväkeä kuin Seiskan palstoilla.

Kliseitäkään ei kaihdeta. Keskeiseen rooliin nousee Hannu-Pekka Björkmanin esittämä lappilainen juoppo kirjailija, joka tuottaa myyntimenestyksiä vaatimattomassa mökissään Inarissa.

Kysyessään matti meikäläistäkin askarruttavasti, mikä elämässä oikeastaan on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista, elokuva onnistuu nousemaan pieniä taidepiirejä kiinnostavan tematiikan yläpuolelle.

Omaleimaisesta kerronnastaan huolimatta Tyhjiössä on selkeä tarina. Päähenkilöt joutuvat vähitellen entistä vaikeampien ratkaisujen eteen. Heittelehtivä kerrontatyyli äkkinäisine siirtymineen ilmentää henkilöiden läpikäymää tunteiden vuoristorataa, mutta samalla se ylläpitää etäisyyttä heihin.

Kaisa Hiltunen