Taysin kätilöt suosittelevat ihokontaktia äidin ja vauvan välillä: Vastasyntyneiden vaatteet jäävät yhä useammin hyllyyn

Yhä useampi vastasyntynyt viettää elämänsä ensimmäiset päivät ilkosillaan, vain vaippa päällään. Ihokontaktin merkitys ihmisen elämän ensimetreillä on tunnistettu myös Suomessa, jossa on perinteisesti puettu vastasyntynyt lämpimästi heti synnytyssalissa. Käsitys vastasyntyneen pukemisesta on muuttunut maailmanlaajuisesti.

Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota Taysissä työskentelevät kätilöt, joiden mukaan vauvan tulisi olla mahdollisimman paljon ihokontaktissa vanhempiensa kanssa.

– Ihokontaktin suositteleminen perustuu tutkittuun tietoon vastasyntyneen käyttäytymisestä ja vastasyntyneen oman puolustusjärjestelmän kehittymisestä. Ihokontaktissa vastasyntynyt saa lempeästi totutella kohdunulkoiseen elämään. Ihokontakti myös tukee äidin ja vastasyntyneen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä, kertoo kätilö Jenni Rainio Taysista.

Iholla oleilu tukee myös imetyksen aloittamista.

– Ihokontakti saa maidon herumaan helpommin ja vastasyntyneen luontaiset imemiseen liittyvät vaistot toimivat paremmin. Ihokontaktissa vauvat imevät yleensä paremmalla imuotteella sekä tehokkaammin ja tiheämmin. Ihokontaktia kannattaa hyödyntää vielä kotonakin.

Monelle on vielä varsin uusi asia sekin, ettei vauvaa kiikuteta ensimmäiseksi pesulle. Lapsivesi ja ihoa peittävä kina ovat vauvalle hyödyllisiä.

– Vauvaa ei syntymän jälkeen kannata heti pestä vaan ainoastaan kuivata. Lapsivesi ja kina sisältävät infektioilta suojaavia ainesosia.

– Vauvan peseminen nopeasti syntymän jälkeen voi aiheuttaa vauvalle stressiä, laskea vauvan verensokeria ja häiritä vastasyntyneen lämmönsäätelyä. Äidin ihon kautta vastasyntynyt saa omalle iholleen suojaavia bakteereita ja vastasyntyneen oma puolustusjärjestelmä alkaa kehittyä, Rainio kertoo.

Tutkimustiedon varassa suomalaiset synnytyssairaalat ovat hiljalleen muuttamassa käytäntöjään. Vaatteet saatetaan laittaa päälle ensimmäistä kertaa vasta kotiin lähtiessä.

– Yhä harvempi vauva puetaan vaatteisiin heti synnytyssalissa, Rainio huomauttaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut