Suomi häntäpäässä sydänpotilaiden kuntouttamisessa – Liian moni pallonlaajennuspotilas ei saa tukea uutta sairaalareissua ehkäisevään elintapojen muutokseen

Terveelliset elämäntavat kulkevat käsikädessä sydänterveyden kanssa. Kuvituskuva. Arkisto/Pekka Salonen

Marjo Rämö

Suomi on sijalla 14. eurooppalaisessa raportissa, joka kuvaa sydänpotilaiden jatkohoitoa ja kuntoutumista.

Sijoitus ei tyydytä Sydänliiton ylilääkäriä Anna-Mari Hekkala. Edellä on muun muassa Kreikka muiden Pohjoismaiden hallitessa kärkisijoja.

Kuntouttamisen esteenä Suomessa on muun muassa huono tiedonkulku erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä.

– Erikoissairaanhoidosta ei voi tehdä lähetettä terveyskeskukseen. On potilaan itsensä varassa hakeutua omaan terveyskeskukseen kuntoutukseen operaation jälkeen.

Suurin osa operaatiota vaativista sepelvaltimoahtaumista hoidetaan nykyisin pallonlaajennuksilla, jolloin potilas voi päästä kotiin jopa operaatiopäivänä tai 1–2 sairaalapäivän jälkeen.

Kontaktia potilaan kanssa ei synny operaation jälkeen, toisin kuin ohitusleikkauksissa.

Potilaan tavoittamisella ja kuntoutuksen aloittamisella on todettu olevan merkittävä rooli sepelvaltimotaudin hallinnassa sekä ahtaumien ja infarktien uusimisen estämisessä.

Terveyskeskuksissa tapahtuvaan kuntoutukseen voi kuulua elämäntapojen kartoittamista, neuvontaa, vertaistukea ja esimerkiksi lääkkeiden käytön ohjausta.

– Tietoa toki annetaan myös sairaalassa, mutta on luonnollista, että potilaan huomio on silloin operaatiossa, eikä hän pysty omaksumaan kaikkea informaatiota, mitä hänelle tarjotaan liittyen lääkitykseen ja kuntoutumiseen, Hekkala toteaa.

Pallonlaajennuksen hyvä ja samalla huono puoli on se, että oireet helpottavat heti ja vaarana on, että potilas olettaa parantuneensa.

Tällöin potilas ei näe motiivia kuntoutukselle, myös kolesterolia alentavien lääkkeiden käyttö saattaa jäädä.

Todellisuudessa toimenpide ei paranna taudista. Taudin hallinnassa auttavat parhaiten terveet elämäntavat ja oikea lääkitys.

Lauantaina vietetään Maailman sydänpäivää. Sydänliitto kannustaa ihmisiä ja yhteisöjä pukeutumaan teemapäivänä punaiseen. Myös useat rakennukset valaistaan punaisiksi kuten Finlandia-talo, Näsinneula, Helsingin Kaupunginteatteri ja Sky Wheal Helsinki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.