Teatteriarvio: Tämä toimii hyvin pikkujoulukaudella

Teatteriarvio Tampereen Komediateatteri on varautunut pikkujoulukauteen komedialla Otto vai pano.

Kake Aunesnevan pankinjohtaja joutuu melkoiseen pyöritykseen evätessään Ilkka Koivulan näyttelemältä mieheltä lainan. Petri Heinonen

Katariina Fleming

Komediateatterissa istutaan nyt ison salin ravintolassa, nautitaan juomia ja katsotaan kahden näyttelijän sanallista kaksintaistelua. Barcelonassa vuonna 2013 ensiesityksensä saanut El Crédit on saanut nimekseen Otto vai pano Näytelmää on esitetty myös Turussa Linnateatterissa nimellä Otto vai pano – Vai lainatanko vaimo, Lilla Teaternissa nimellä Kredit ja Helsingin kaupunginteatterissa nimellä Lainavaimo.

Näytelmän kirjoittaja on vuonna 1964 syntynyt katalonialainen käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja kääntäjä Jordi Galceron

Esitys alkaa repäisevästi: mies (Ilkka Koivula) on tullut pankinjohtajan (Kake Aunesneva) luokse pyytämään 3000 euton lainaa. Lainaa ei kuitenkaan tipu ilman vakuuksia, vaikka mies inttää sitä ehdottomasti tarvitsevansa. Sanaharkan lomassa mies huomaa pöydällä kauniin vaimon kuvan ja ilmoittaa viettelevänsä hänet ellei lainaa tule. Äimistynyt pankinjohtaja luulee hänen pilailevan ja uskoo asialla olevan piilokameran. Mies on kuitenkin tosissaan ja siitä alkaa miesten taistelu. Juonen käänteet muuttuvat lakkaamatta, pankinjohtaja joutuu itsekin vaikeuksiin ja jopa pyytää neuvoa mieheltä.

Jordi Galceronin teksti sopii hyvin ravintolateatteriin: se on ennalta-arvaamatonta ja välillä pikkutuhmaakin. Komediateatterin iso sali oli ensi-illassa ääriään myöten täynnä ja mukana oli jo seurueita. Ryhmille, jotka tulevat teatteriin pitämään hauskaa, esitys sopinee hyvin.

Panu Raipia onnistuu ohjauksessaan pitämään yllä vauhtia ja yllätyksiä. Hän vastaa myös visuaalisoinnista yhdessä Annikaisa Pietilän kanssa. Mika Eerola hallitsee valot ja äänet.

Kake Aunesnevan pankinjohtaja on päättäväinen, mutta kun puhe tulee perhe-elämästä, täysi tossukka. Puoliaan hän ei oikein osaa pitää ja Aunesneva onnistuu kehon kielellään kuvaamaan miestä hyvin.

Ilkka Koivulan lainanhakija osaa olla liero ja härski eikä kaihda keinoja. Molemmat näyttelijät tekevät sen, minkä tekstistä saa irti. Mitään suurta taidetta nyt ei nähdä, mutta hyvää näyttelijäntyötä.

Otto vai pano

Käsikirjoitus Jordi Galceron

Suomennos Sanna Niemeläinen

Ohjaus Panu Rajala

Visualisointi Annikaisa Pietilä ja Panu Raipia

Valot ja äänet esityksissä Mika Eerola

Rooleissa Ilkka Koivula ja Kake Aunesneva

Ensi-ilta Komediateatterin ravintolasalissa 14.9.2018

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.