Jaakko Ryhänen palaa vanhan oopperatalon lavalle

HENKILÖ Tamperelainen oopperalaulaja Jaakko Ryhänen täyttää joulukuussa 72 vuotta, mutta eläkkeelle hän ei vielä ennätä.

Oopperalaulaja Jaakko Ryhänen on myös kuvataiteen ystävä. Flyygelin takana on Olli Joen maalaus Don Carlos-oopperan Filipistä, jota Ryhänen on laulanut lukuisia kertoja suurissa oopperataloissa. Katariina Fleming

Katariina Fleming

Elämäni ei juuri ole eläkeikäisenä muuttunut paitsi, että nyt voin itse suunnitella päiväohjelmani. Ulkomaille ei enää tarvitse matkustaa vaan voi rauhassa kääntää kylkeä, kun lentokone nousee 6.55. Kotimaassa on esiintymisiä noin 50 vuodessa eli keskimäärin kerran viikossa nousen lavalle, kertoo bassolaulaja Jaakko Ryhänen

Laulamisen lisäksi Ryhänen on myös haluttu pedagogi ja oppilaina on monia nuoria ammattilaisia.

Nuorena Jaakko Ryhänen lauloi Tampereella Matti Vihtosen johtamassa kuorossa ja sieltä löytyi vaimo Sirpa, jonka kanssa on ehditty olla aviossa 47 vuotta. Sirpa teki elämäntyönsä oopperassa näytäntöjärjestäjänä. Pariskunnalla on tytär Hanna ja lapsenlapsi Henri, jotka myös asuvat Tampereella.

Ryhäset ostivat asunnon Onkiniemestä vuonna 2003. Pitkään jatkuneen tunnelityömaan kova pöly pakotti laulajan välillä Tikkurilan vanhaan omakotitaloon, nyt ollaan meluaidan takana kuin herran kukkarossa. Näsijärven rantaan on pari sataa metriä, mutta uiminen on entiseltä himouimarilta jäänyt vähälle. Kaija-äidin 60-luvulla hankkimasta vuokrakesämökistäkin on luovuttu.

– Keväällä myin pois veneen vähäisen käytön takia, mutta sitä on vähän ikävä, paljastaa laulaja.

Ryhästen koti on valoisan viihtyisä ja tyylikäs. Seinillä on lukuisia tauluja, eniten Jaakon suosikin Reino Hietasen grafiikkaa. Pitkän pöydän päässä on Samuli Heimosen jättikokoinen makaava karhu, jota isäntä nimittää Ryhäseksi päiväunilla. Mustan flyygelin takana on rakkaimman oopperan, Verdin Don Carloksen Filip Olli Joen maalaamana. Filipin roolia Ryhänen on laulanut lukuisia kertoja maailman suurimmissa oopperataloissa, mutta myös Tampereella.

Pian Ryhänen nousee jälleen oopperalavalle. Aleksanterin teatterissa, entisessä Kansallisoopperassa on Don Carloksen ensi-ilta 12.lokakuuta. ja hän laulaa siinä suurinkvisiittorin roolin. Filipinä kuullaan nuorta Timo Riihosta, jonka kanssa Ryhänen on ollut kahden basson kiertueellakin.

Ville Saukkosen ohjauksessa laulavat myös Marjukka Tepponen, Heikki Halinen, Jeni Packalen, Heikki Kilpeläinen ja Niklas Spångberg. Ryhänen on produktiosta silmin nähden innostunut.

Vuonna 2012 Ryhäselle tehtiin sydämen ohitusleikkaus ja laulaminen oli vaarassa loppua. Kunto nousi kuitenkin pikku hiljaa ja nyt basso on hyvässä vedossa.

– Ääni pysyy kunnossa vain laulamalla ja harjoittelemalla. Pitää olla myös itsekritiikkiä, tietää mihin pystyy ja valita esitettävät kappaleet sen mukaan. Liikkuminen on tärkeää, toteaa Ryhänen, joka lenkkeilee monta kertaa viikossa. Usein kaverina on musikaalinen kultainen noutaja Carlo tai sen sisko, Hannan koira Vilma.

Entä ne eläkepäivät? Silloin isä on luvannut matkustaa Hanna-tyttären kanssa Yhdysvaltoihin tapaamaan serkkuja ja pikkuserkkuja. Siihen taitaa tosin mennä aikaa – vireällä laulajalla riittää kysyntää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut