Olavi Virran elämästä tehtiin elokuva – Raimo Grönberg saa esittää mestaria vanhana

ROOLI Elokuva tulee ensi-iltaan lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Laulaja Olavi Virta vietti elämänsä viimeiset vuodet Tampereen Pispalassa. Virtaa vanhana esittää elokuvassa Raimo Grönberg. Artista Filmi

Pekka Ruissalo

Jotkut näyttelijät pääsevät siihen onnelliseen asemaan, että voivat näytellä samaa roolia valkokankaalla useampaan kertaan. Näin hyvin kävi tamperelaisilta estradeilta erinomaisesti muistettavalle Raimo Grönbergille: mies on saanut esittää legendaarista kansantaiteilijaa Olavi Virtaa vuonna 1999 ja uudemman kerran nyt, 19 vuotta myöhemmin.

Molemmilla kerroilla ohjaajana ja käsikirjoittajana on ollut Timo Koivusalo Miehet ovat tehneet yhteistyötä muissakin elokuvissa. Grönberg kertoo, että Koivusalon kanssa oli nytkin erittäin helppoa ja mukavaa tehdä yhteistyötä.

– Timossa on ensinnäkin se, että hänellä on aina pohjatyö viimeisen päälle tehtynä ennen kuin aletaan kuvata. Hän oli nytkin miettinyt jokaisen kuvan tarkasti, ja näyttelijällä on sellaisessa tilanteessa helppo työskennellä. Koivusalo on myös erinomainen tunnelmanluoja.

Olavi Virran elämä päättyi Tampereella heinäkuussa 1972, vain 57 vuoden iässä. Eletty elämä ja paikoin ankaraksi äitynyt alkoholiongelma veivät lopulta miehen hautaan asti. Virta oli ehtinyt muuttaa Tampereelle kahdeksan vuotta aiemmin, ja eli sairaalasta päästyään elämänsä viimeiset viisi vuotta Hulda Simulan luona.

– Miehen kaverit eivät välttämättä ymmärtäneet sitä, miten paha ongelma Olavilla oli. Kun hän oli parantolassa, kaverit salakuljettivat sinne viinaa ja kyllähän Huldakin Olaville keskikaljaa vei. Harvempi kuitenkin tietää, että loppuaikoinaan Olavi ei kuitenkaan juuri alkoholia juonut, koska ei pystynyt, elimistö alkoi olla niin lopussa, Grönberg muistelee.

Tätä puolta rakastetun laulajan elämässä ei elokuvassa juuri käsitellä. Näyttelijä miettii, miten paljon Olavi Virtaan liitetyissä tarinoissa on myös silkkaa legendaa.

– Legendoihin liittyy aika legendoja. Minä muistan Virran ensisijaisesti aivan uskomattomana laulajana, jonka ilmaisuvoima oli poikkeuksellinen, Grönberg sanoo.

Pitkän linjan näyttelijä uskoo, että Olavi Virta-elokuva tulee keräämään hyvät katsojaluvut.

– Hän on klassinen hahmo, En ihmettelisi jos tästä tulisi jopa Koivusalon kaikkien aikojen katsotuin elokuva.

Olavi Virta

Helmikuussa 1915 Sysmässä syntynyt ja heinäkuussa 1972 Tampereella kuollut laulaja, näyttelijä ja yksi Suomen eniten levyttäneistä artisteista.

Lopetti aktiivisen uransa vuonna 1966, asui elämänsä viimeiset kahdeksan vuotta Tampereella ja vuodesta 1967 alkaen Pispalassa.

Timo Koivusalo on käsikirjoittanut ja ohjannut miehen elämästä elokuvan, joka saa ensi-iltansa 5. lokakuuta kautta maan.

Pääosassa Olavi Virtana nähdään Lauri Tilkanen. Vanhaa Olavi Virtaa esittää näyttelijä Raimo Grönberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.