Kysely: Alle 10 prosenttia tietää, voiko levinneestä rintasyövästä parantua – "Auttaisi ymmärtämään potilaita"

Tuore kyselytutkimus paljastaa, että rintasyöpä on suomalaisille edelleen suhteellisen tuntematon sairaus.

Omia rintoja kannattaa tutkia säännöllisesti itsekin. Juha Perämäki

toimitus

Lääkeyhtiö Pfizerin teettämästä tuoreesta kyselystä käy ilmi, että vain alle 10 prosenttia suomalaisista tietää, ettei levinneestä rintasyövästä voi parantua.

Rintasyöpä ei ole Suomessa kuitenkaan harvinainen sairaus. Rintasyöpädiagnoosin saa Suomessa vuosittain noin 5000 naista. Yhteensä lähes tuhat suomalaista sairastuu vuosittain parantumattomaan rintasyöpään.

Olemassa on kaksi erilaista syöpätyyppiä: paikallinen ja levinnyt rintasyöpä. Rinnasta muualle elimistöön levinnyt syöpä on sairaus, jota voidaan hoitaa, muttei pysyvästi parantaa. Harva kuitenkaan erottaa levinnyttä rintasyöpää paikallisesta rintasyövästä.

– On tärkeää, että rintasyöpien monimuotoisuutta tuodaan esiin ja suomalaisten tietoisuus rintasyövästä lisääntyy. Siten myös potilaiden yksilöllisiä tilanteita ymmärretään paremmin, toiminnanjohtaja Minna Anttonen Suomen Syöpäpotilaat ry:stä kertoo.

Erityisesti silloin, kun perheessä sairastutaan levinneeseen syöpään, koko perhe tarvitsee tukea.

Levinneeseen rintasyöpään sairastuneiden keskimääräinen elinajanodote on tällä hetkellä kolme vuotta.

Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä. Lähes jokainen tuntee jonkun, jolla on tai on ollut rintasyöpä. Kyselytutkimukseen vastanneista noin kaksi kolmasosaa kertoo, että heidän tuttavapiirissään on joko rintasyöpään tai levinneeseen rintasyöpään sairastunut henkilö.

Rintasyövän hoitotilannetta vastaajat pitävät Suomessa pääosin hyvänä.

Yli 60 prosenttia vastanneista kokee, että hoito on hyvää ja noin neljännes pitää tilannetta kohtalaisena. Etenkin naiset kokevat tilanteen hyväksi.

– Rintasyövän hoitotilannetta pidettiin kyselyssä hyvänä, ja kansainvälisessä vertailussa hoitotulokset Suomessa ovatkin erinomaisia. Hoito kehittyy koko ajan, ja tällä on vaikutusta myös potilaiden elämänlaatuun ja työkykyyn, toteaa toiminnanjohtaja Anu Niemi Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finlandista.

– Toki kehitysalueitakin on: viiveitä taudin tunnistamisessa ja hoitoon pääsyssä saattaa esiintyä, erityisesti nuorena, ennen seulontaikää sairastuneiden kohdalla. Potilaat voivat myös kokea, että hoito keskittyy kasvaimen hoitoon ja sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen jää omille harteille. Erityisesti silloin, kun perheessä sairastutaan levinneeseen syöpään, koko perhe tarvitsee tukea, Niemi jatkaa.

Muista tämä

Yksi tärkeimmistä keinoista syövän varhaiseen havaitsemiseen on rintojen omatoiminen tutkiminen.

Harva kuitenkaan muistaa tehdä niin säännöllisesti.

Vain 16 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista kertoo tarkistavansa rintansa joka kuukausi. Sen sijaan yli viidennes kertoo tutkineensa rintansa harvemmin kuin kahdesti vuodesta tai ei koskaan.

Lähde: Pfizer

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.