Jopa 3 miljoonan suomalaisen suussa on tämä vaarallinen tulehdus –  Yle: Voi pahimmillaan johtaa sydänkohtaukseen

Kuvituskuva. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Klaus Nurmi

Joka toisen suomalaisen suussa muhii sydänkohtauksen riski, kertoo Yle

Suomalaisen nuorison hampaat häviävät vertailussa naapurimaille, aikuisista miehistä vain joka toinen harjaa riittävästi ja joka kolmas pelkää mennä hammaslääkäriin.

Suomi voi olla mallioppilas monessa lajissa, mutta suun terveydessä arvosanamme jättää toivomisen varaa.

– On tosi yllättävää, että nuoremme ovat fiksuimpia erilaisten Pisa-tutkimusten mukaan, mutta he eivät kuitenkaan harjaa hampaitaan yhtä hyvin kuin muualla Länsi-Euroopassa, suun terveydenhuollon professori Liisa Suominen ihmettelee Ylelle.

Kyse ei ole vain purukaluston säihkeestä. Hampaista huolehtiminen ja hoidossa käynti ovat Suomessa siinä tilassa, että suun kehno kunto kasvattaa myös kansantautien riskejä.

Hampaan pinta on kuin teippi. Bakteerit alkavat kerääntyä pintaan kalvoksi.

Jos hampaat jättää täysin harjaamatta muutamaksi päiväksi, kenelle tahansa kehittyy ientulehdus.

Samettinen kalvo hampaissa on sairauksia aiheuttaville bakteereille oiva ympäristö. Kalvoa kutsutaan myös plakiksi ja biofilmiksi.

Terveeltäkin tuntuvassa suussa saattaa piilotella laaja tulehtunut alue. Jos ientulehdusta ei hoida, hampaan kiinnitys voi alkaa tuhoutua.

Tulehdustila, parodontiitti, päästää haitallisia bakteereja verenkiertoon. Sitä potee yli 60 prosenttia suomalaisista.

Vakavimmillaan sairaus nostaa sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskin kolminkertaiseksi. Se myös vaikeuttaa diabeteksen hoitoa.

Suomessa taudin esiasteita havaitaan jo parikymppisillä.

Naapurimaihin verrattuna sairaus on suomalaisilla yleinen. Huonosta suuhygieniasta ja muun muassa tupakasta johtuvaa parodontiittia esiintyy Ruotsissa alle 40 prosentilla ja Norjassa alle 50 prosentilla aikuisista, Yle kertoo.

Suomalaiset nuoret jäävät selvästi jälkeen monista Euroopan maista, kun mitataan tunnollisuutta huolehtia omasta suusta.

Parikymppisistä miehistä lähes joka toisella on reikiä hampaissa. Ja juuri miehillä välinpitämättömyys jatkuu myös aikuisiällä.

Joka kolmas aikuinen kammoaa hammaslääkäriä jonkin verran tai paljon. Ja naiset pelkäävät vielä miehiä enemmän.

Pelostaan huolimatta naiset huolehtivat suunsa terveydestä paremmin, ikäluokkaan katsomatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.