Kokenut matkaopas varoittaa jokamiehenoikeuksien "myymisestä" ulkomaille – luettelee listan turistien toilailuista luonnossa

Mikko Välimaa

Kokenut matkaopas Riitta Mustonen kritisoi Suomen Ladun esitystä liittää Suomen jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Mustonen pelkää, että toteutuessaan hanke johtaisi villin luontomatkailubisneksen lisääntymiseen Suomessa.

Se uhkaisi sekä suomalaista luontoa että ulkomaalaisten matkailijoiden turvallisuutta, Mustonen katsoo 10 vuoden auktorisoidun oppaan työkokemuksella.

Mustonen vetää työkseen ­patikkaretkiä ulkomaalaisille Saimaan maisemissa. Hänellä on useita esimerkkejä siitä, miten paljon vaaratilanteita tietämättömille matkailijoille sattuu.

Talvella moottorikelkoilla ajavat turistit voivat joutua hengenvaaraan, kun he eivät tunne paikallisia jääoloja.

Kesällä luonto- ja kulttuuriympäristö voi olla uhattuna, kun kulovaroitukset eivät tavoita matkailijoita kielimuurin takia.

Tämä nähtiin Mustosen mukaan viime kesänä, kun ortodoksinen sivuluostari eli skiitta oli vaarassa Saimaalla.

– Saimaan ­Ilkonsaaressa poltettiin iloisesti nuotiota muutaman kymmenen metrin päässä lähimmästä puisesta skiitasta, Mustonen sanoo.

Myöskään kaikki ulkomaalaiset matkanjärjestäjät eivät tunne suomalaisia oloja ja sääntöjä, Mustonen sanoo.

– Samaiseen Ilkonsaareen on joku ulkomaalainen melontaretkien järjestäjä rakentanut puuseen asiakkailleen.

– Olen nähnyt, kuinka vesilintupoikuetta heitellään kivillä. Rannalla lepäilevää suomalaisperhettä mennään kuvaamaan metrin päästä. Sateen sattuessa ryhmän matkanjohtaja ehdottaa, että mennään läheiseen taloon pitämään sadetta – ryhmässä oli 40 matkailijaa. Puunrunkoja hakataan kuivilla oksilla, Mustonen luettelee.

Hän ottaa esille myös tapauksen, jossa ulkomainen matkanjärjestäjät myi Lapissa yöpymisiä Metsähallituksen kämppiin, jotka ovat kaikille vapaita eikä niitä voi varata.

– Sitten tuli kova mekkala kun ryhmän piti poistua kämpästä uusien tulijoiden tieltä.

Mustosen mukaan pahimpia ovat omatoimimatkailijat.

– He eivät läheskään aina ­ymmärrä, miten suoma­laisessa metsässä toimitaan vastuulli­sesti.

Mustosen mukaan Suomessa on menty "häntä edellä puuhun", kun karttoja ja oppaita käännetään eri kielille ja herätetään mielikuvia seikkailullisista luontomatkoista. Hän penää matkailualalle vastuullisempaa toimintaa.

Sinisilmäisyyttä on Mustosen mielestä sekin, että jokamiehenoikeudet halutaan markkinoida ulkomaisten yritysten hyödynnettäväksi, eikä ajatella, millaisia työllistämismahdollisuuksia ne antaisivat maakuntien kielitaitoisille nuorille.

– Varsinkin kesällä tämä ala voisi antaa nuorille runsaasti töitä. Nuoret ovat kielitaitoisia ja heillä on paljon kokemusta luonnossa liikkumisesta esimerkiksi partiosta.

– Sen sijaan, että markkinoimme kauniita maisemiamme, julkaisemme karttoja ja reitti­oppaita, pitää ruveta myymään valmiita, opastettuja retkiä. Näin turvaamme oman luontomme, saamme matkailutuloja ja takaamme matkailijan turvallisuuden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.