Oppisopimuksen suosio kasvaa Tampereella

KOULUTUS Määrällisesti eniten oppisopimuksella koulutetaan tällä hetkellä työntekijöitä palvelualalle.

Soldemin koulutuspäällikkö Taru Alvarez kannustaa työntekijöitä kouluttautumaan. Jani Kari (vas.) ja Pete Niemi ovat oppisopimusopintojensa loppusuoralla. Riina Haapala

Riina Haapala

Oppisopimuksen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n oppisopimuspäällikkö Harri Huhdanpää kertoo, että heille tulee uusia oppisopimusopiskelijoita päivittäin.

– Yritykset yhä enemmän tietävät, mitä oppisopimus tarkoittaa ja heillä on tarve saada osaavaa työvoimaa, Huhdanpää sanoo.

Yritykset hyödyntävät oppisopimusta paljon myös oman henkilöstön lisäkouluttamiseen. Iso osa oppisopimusopiskelijoista on alanvaihtajia. Oppisopimuskoulutukseen tulijoita on enemmän kuin koulutuspaikkoja.

Toisaalta toisilla aloilla uusille osaajille olisi tarvetta enemmän kuin on tulijoita. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi puhtaanapitoala, raskaan kaluston asennus ja yleisimmin tekniikan alat.

Pääasiassa opiskelijat jakautuvat Huhdanpään mukaan tasaisesti eri aloille.

– Tällä hetkellä ehkä suurin voittaja on palveluala, jossa on määrällisesti eniten opiskelijoita.

Oppisopimuskoulutukset räätälöidään usein yritysten tarpeita vastaaviksi.

– Meillä on useita vakiasiakkaita eli työnantajia, jotka käyttävät oppisopimusta henkilökuntansa osaamisen kehittämiseen. Ja ilahduttavan paljon on myös uusia asiakkaita, sanoo koulutustarkastaja Marianna Arvola

Perinteisesti oppisopimusta ovat käyttäneet isot ja keskisuuret yritykset, mutta viime vuosien aikana myös vain muutaman ihmisen työllistävät mikroyritykset ovat kouluttaneet henkilökuntaansa oppisopimuksen avulla.

– Meillä järjestetään myös yrittäjän oppisopimuskoulutusta. Toimiva yrittäjä voi kouluttautumalla kehittää yrittäjyys- ja johtamisosaamistaan tai pätevöityä yritystoimintaansa tukevalle alalle, koulutustarkastaja Jani Nieminen muistuttaa.

Oppisopimuskoulutuksessa voi hankkia tutkinnon tai vain osatutkinnon.

– Oppisopimuksessa keskitytään periaatteessa vain puuttuvan osaamisen hankkimiseen. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen kehittämissuunnitelma, jonka mukaisesti opiskelija ryhtyy osaamista hankkimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.