Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppisopimuksen suosio kasvaa Tampereella

KOULUTUS Määrällisesti eniten oppisopimuksella koulutetaan tällä hetkellä työntekijöitä palvelualalle.

Oppisopimuksen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK:n oppisopimuspäällikkö Harri Huhdanpää kertoo, että heille tulee uusia oppisopimusopiskelijoita päivittäin.

– Yritykset yhä enemmän tietävät, mitä oppisopimus tarkoittaa ja heillä on tarve saada osaavaa työvoimaa, Huhdanpää sanoo.

Yritykset hyödyntävät oppisopimusta paljon myös oman henkilöstön lisäkouluttamiseen. Iso osa oppisopimusopiskelijoista on alanvaihtajia. Oppisopimuskoulutukseen tulijoita on enemmän kuin koulutuspaikkoja.

Toisaalta toisilla aloilla uusille osaajille olisi tarvetta enemmän kuin on tulijoita. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi puhtaanapitoala, raskaan kaluston asennus ja yleisimmin tekniikan alat.

Pääasiassa opiskelijat jakautuvat Huhdanpään mukaan tasaisesti eri aloille.

– Tällä hetkellä ehkä suurin voittaja on palveluala, jossa on määrällisesti eniten opiskelijoita.

Oppisopimuskoulutukset räätälöidään usein yritysten tarpeita vastaaviksi.

– Meillä on useita vakiasiakkaita eli työnantajia, jotka käyttävät oppisopimusta henkilökuntansa osaamisen kehittämiseen. Ja ilahduttavan paljon on myös uusia asiakkaita, sanoo koulutustarkastaja Marianna Arvola

Perinteisesti oppisopimusta ovat käyttäneet isot ja keskisuuret yritykset, mutta viime vuosien aikana myös vain muutaman ihmisen työllistävät mikroyritykset ovat kouluttaneet henkilökuntaansa oppisopimuksen avulla.

– Meillä järjestetään myös yrittäjän oppisopimuskoulutusta. Toimiva yrittäjä voi kouluttautumalla kehittää yrittäjyys- ja johtamisosaamistaan tai pätevöityä yritystoimintaansa tukevalle alalle, koulutustarkastaja Jani Nieminen muistuttaa.

Oppisopimuskoulutuksessa voi hankkia tutkinnon tai vain osatutkinnon.

– Oppisopimuksessa keskitytään periaatteessa vain puuttuvan osaamisen hankkimiseen. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen kehittämissuunnitelma, jonka mukaisesti opiskelija ryhtyy osaamista hankkimaan.