Nuket ja nallet veivät Pipsan, 67, sydämen – näin syntyvät ihanat taiteilijanuket

Jari Pietiläinen

Vantaan Askistossa asuva Pirkko-Liisa Mannoja, 67, elää miltei sananmukaisesti nukkekodissa – hänen ja aviomiehen lisäksi tiilitaloon on majoittunut kymmenittäin ihastuttavia nukkeja ja nalleja.

Mannojalle nukkejen tekeminen on eittämättä elämäntapa.

– Nukkien maailma on niin hurmaava, sillä näistä voin luoda aivan sellaisia kuin itse haluan. Parasta on nukkien suunnittelu: kun huomaa, että jokin tietty materiaali toimii hienosti, se on paras palkinto, Pipsa Mannoja tunnustaa.

Nukkejen vartalo ja raajat väännetään sananmukaisesti rautalangasta ja näkyvät ruumiinosat paperisavesta, jota on helppo veistää kuivanakin.

Lähes parikymmentä vuotta nukkemaailmassa on hurahtanut nopeasti. Tekstiilityönopettajana Kirkkonummella aikoinaan uurastanut Mannoja hurmaantui nukkejen valmistukseen 2000-luvun alussa.

Nyt nuket kuuluvat Mannojan arkeen ja juhlaan. Esimerkiksi eteisen kaapin päältä kurkistaa Maija Mantukimalainen, ja uunin päältä soittelee huiluaan Pan-nukke.

Kodin monissa vitriineissä puolestaan asustavat posliinikasvoiset taiteilijanuket. Pipsan käsistä on lähtenyt maailmalle myös evakkolasta esittävä nukke, joka herätti jo ensimmäisessä näyttelyssään melkoista huomiota.

Nukketaiteilija Pirkko-Liisa Mannojan kodin takapihalla nököttää nukkejen ja nallejen ikioma paratiisi: Villa Nalle. (Kuva: Päivi Tuovinen)

Mannoja kuuluu Suomen nukketaiteilijat ry:n tiiviiseen joukkoon. Yhdistys pitää säännöllisesti näyttelyitä, joiden teemat sovitaan yhdessä.

– Esimerkiksi vuodenvaihteen näyttelyssä yhteisenä aiheena ovat eläimet ihmisten vaatteissa. Innostuinpa sitten tekemään kaksi lintunukkea ja tässähän ne sitten ovat työn alla, Mannoja kertoo ja avaa työhuoneensa oven.

Mannojan työpöydällä seisoo viittä vaille valmis lintukaksikko Irma ja Tarmo. Irma on hienohelmalintu, jota Tarmo on tullut metsään vauhdikkaasti kosimaan. Tarmo on puuhasta niin täpinöissään, että on vähällä lähteä... noh: lentoon.

– Lastenkirjoista saa näihin hyviä ideoita, esimerkiksi Kristiina Louhen kuvittamat sadut ovat mainioita.

Koko lailla toisenlaisia kohteita ovat näköisnuket, joita nukketaiteilijat ovat tehneet teemoittain – myös tilauksesta.Eräänä vuonna teemana olivat Linnan juhlat, ja vieraiden joukkoon Mannoja teki Jorma Uotisen ja Aira Samulinin pienimuotoiset kaksoisolennot.

– Sitten näyttelyssä huomasinkin, että oikea Aira on tutustumassa näyttelyyn. Hän näki tekemäni nuken, muttei sanonut mitään. Ehkä se oli parempi niin, Mannoja naurahtaa hersyvästi.

Pirkko-Liisa Mannojan nukkeja on esillä Suuri Snadi -näyttelyssä Espoon Otaniemessä 6.–7.10.2018.

Nukketaiteilijoiden yhteisponnistuksena on syntynyt monia näyttäviä kokonaisuuksia. Tässä ovat meneillään Linnan juhlat – ja tietenkin presidenttien voimalla. (Kuva: Jussi Jäppinen)

Suuri Snadi

Järjestetään 6.–7.10. Otahallissa, Espoon Otaniemessä.

Koolla runsaasti nalle-, nukke- ja nukkekotiharrastajia sekä vanhojen lelujen myyjiä.

Suomen suurin vanhoihin leikkikaluihin keskittynyt tapahtuma.

Valtakunnallisilla pienoisrautatiepäivillä valitaan vuoden pienoisrautatieharrastaja.

Nordic Challenge -pienoismallitapahtumassa on mukana satoja malleja Suomesta ja muualta Euroopasta.

Useita harraste- ja työnäytöksiä ja tuote-esittelyjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.