Teatteriarvio: Tämä näytelmä loihtii Hämeenkadun montut teatterin lavalle

Teatteriarvio Mika Ripatin kirjoittama Vakavuusongelma on ulkoisesti kuin Tamperetta koetteleva ratikkatyömaa.

Eriikka Väliahde, edessä vas., Matti Pussinen,Teija Oravisto, Karoliina Vanne, Mika Honkanen ja takana vas. Jukka Saikkonen, Konsta Laakso ja Jari Leppänen onnistuvat erinomaisesti kuvaamaan työyhteisön henkilösuhteita. Kari Sunnari

Katariina Fleming

Mika Ripatti on nykypäivänä harvinainen työläiskirjailija. Hän on vuosikymmeniä ollut maanrakennustyössä etumiehenä.

Ripatti tietää ja tuntee alan ja on siitä ylpeä. Vapaa-ajallaan hän kirjoittaa näytelmiä, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia.

TTT:n Kellariteatteri on pitkään ollut lähes käyttämättä, mutta silti tämä näytelmä olisi paremmin sopinut Salmelaisen näyttämölle. Nyt tila tuntuu ahtaalta, kun näyttelijöitäkin on kahdeksan.

Kun astuu saliin, hämmästyy: teatterin lava on kuin näköiskuva Hämeenkadulta. Monttuja, käytäviä, hiekkaa, mursketta, rakennelmia, huomiovaloja ja joukossa kypäräpäisiä oranssipukuisia työläisiä. Perttu Sinervo on onnistunut luomaan lavastuksen ja pukusuunnittelun, joka on kuin elävää elämää.

Ripatti on tarkkaan kuunnellut työkavereidensa puheita ja muuntanut ne taitavasti eläväksi kieleksi. Työmaalla on tyyppejä, jotka on helppo tunnistaa, kuten Mika Honkasen lakkaamattomalla puhevirralla hallitseva Esko. Tuttu tyyppi on myös Jukka Saikkosen esittämä Jeremias eli Jere – laiskanpulskea kaupungin työntekijä, joka lähtee lounaalle jo kymmeneltä ja työmaalla mieluiten istuu kottikärryissä kuin työntää niitä.

Jaana Oraviston Anja on pomona harvinainen: hänelle työntekijät ovat ihmisiä, eivät irtisanottavia.

Taistelu edessä olevaa hallintomalliuudistusta vastaan on vaikeata, etenkin, kun valtuustossa istuu päättäjänä aviomies Risto – Jari Leppänen

Eriikka Väliahteen Minerva tuo työmaalle uutta aikaa ja näyttää, että nainenkin voi olla tässä ammatissa pätevä ja voittaa pomon vaikka kädenväännössä. Romanttista viritystä hänelle tuo Konsta Laakson ihastuttava nuori Lauri.

Näytelmän tärkeimmäksi henkilöksi nousee Matti Pussisen Pete. Pete on ollut kaupungin työmailla 28 vuotta, osaa asiansa, mutta ei tahdo sopeutua yhteistyöhön. Viime aikoina Peteä on vaivannut paha unettomuus, ja hän on alkanut nähdä harhanäkyjä. Nuoruuden ihastus, työmaalta opiskelemaan lähtenyt Anja – Karoliina Vanne -–ilmestyy esiin milloin viemäristä milloin montusta. Matti Pussinen onnistuu kuvaamaan murtuvan mielen liikkeitä koskettavasti ja hienovaraisesti.

Ohjaaja Aleksis Meaney on innostanut näyttelijät vahvaan tulkintaan. Kokonaisuutta sitoo upea musiikki, jossa ääniä loihditaan niin kitaroilla, saksofonilla, puulaatikolla kuin lusikallakin.

Vakavuusongelma

Käsikirjoitus Mika Ripatti

Ohjaus Aleksis Meaney

Lavastus- ja pukusuunnittelu Perttu Sinervo

Kampausten ja maskeerausten suunnittelu Pepina Granholm

Valo- ja äänisuunnittelu Ville Finnilä

Rooleissa Jaana Oravisto, Karoliina Vanne, Eriikka Väliahde, Matti Pussinen, Mika Honkanen, Jari Leppänen, Jukka Saikkonen, Konsta Laakso

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.