Halpabussiyhtiö Onnibus on myyty – kilpailija osti ja aikoo jatkaa kasvua

Kuvituskuva. Arkistokuva

Mikko Välimaa

Koiviston Auto -konserni on ostanut halpabussiyhtiö OnniBus.com Oy:n koko osakekannan. Kauppahintaa ei kerrota.

Uuden omistajan mukaanOnnibus-brändi säilyy ja sen liikennettä kehitetäänOnnibusin nykyisen johdon voimin.

Suurella rytinällä Suomen markkinoille tulleen Onnibussin liikevaihto on nyt noin 30 miljoonaa euroa, ja henkilöstön määrä on 230. Linja-autoja yhtiöllä on 68.

Koiviston Autolle kaupassa on tärkeää etenkin Onnibusin digitaaliset palvelut, sillä yhä useampi matkustaja ostaa lippunsa verkosta halvinta hintaa etsien.

–Onnibusin kaupan myötä saamme paljon uutta osaamista markkinoinnissa, sähköisessä lipunmyynnissä ja muuttuvassa hinnoittelussa, Koiviston Auton konsernijohtaja Antti Norrlin toteaa tiedotteessa.

Onnibusin perustivat suomalaiset yrittäjät Lauri Helke, Petteri Rantala ja Pekka Möttö vuonna 2012.

Yhtiö laajentui nopeasti, kun skotlantilaisen miljardöörin Sir Brian SouterinSouter Investments osti yhtiön isollapääomasijoituksellavuonna 2014

Toimitusjohtaja Lauri Helke sanoo, että Onnibus tulee kasvamaan jatkossakin. Helken mukaan matkustajille omistajanvaihdos ei tule näkymään.

– Olemme erinomaisessa asemassa jatkaaksemme kasvutarinaa osana Koiviston Auto -konsernia, mikä tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kehittää uusia liiketoimintaideoita ja kasvattaa verkostoa, Helke sanoo tiedotteessa.

Onnibusin mukaan sen asiakasmäärä on nyt yli300 000 matkustajaa kuukaudessa.

Onnibusin tulo Suomen markkinoille on ravistellut bussiyhtiöitä, ja myöskään halpabussiyhtiö ei ole selvinnyt kilpailussa kuivin jaloin.

Alkuvuodesta2017 Onnibusissa käytiin laajat yt-neuvottelut, ja niiden yhteydessä Helke myönsi, että "Suomessa on kannattavia ja vähemmän kannattavia yhteyksiä".

Mediatalo Keskisuomalaiseen kuuluva Sunnuntainsuomalainen kertoi toukokuussa 2017, että bussiyhtiöt painivatkannattavuusongelmissa, sillä ne ovatjoutuneet totuttautumaanaggressiiviseen kamppailuun asiakkaista

Alan suurin ravistelu tapahtui jo 2014,kunerityisen paljon reittejä vapautui kilpailulle.

Syksyllä 2017 uutisoitiin, että alan kilpailu voi kiristyä edelleen, sillä saksalainen kaukobussiyhtiöFlixbuson laajentamassa toimintaansa Pohjoismaihin.

Suomalaiset bussiyhtiöt ovat riidelleet myös oikeudessa. Keväällä 2017korkein hallinto-oikeus hylkäsi kilpailevan yhtiön seitsemän valitusta, jotka koskivat Onnibusin saamia reittilupia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.