Herttoniemen vapaudenriisto: syyttäjä vaatii nuorille pojille vankeutta – näin raa'at teot tehtiin

Jari Pietiläinen

Helsingin käräjäoikeus on käsitellyt tapausta, jossa syyttäjä vaatii kolmelle nuorelle pojalle vankeusrangaistusta Helsingin Herttoniemenrannassa elokuussa sattuneesta törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja varkaudesta.

Uhri on alle 18-vuotias poika. Yksi syytetyistä on yli 18-vuotias, joten häntä käsitellään oikeudessa täysi-ikäisenä. Kaksi muuta poikaa olivat tekohetkellä 16- ja 15-vuotiaita. Neljäs poika on alle 15-vuotias, joten hän ei ole teoistaan rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisi kertoi aiemmin, että tapauksen kaikki osalliset olivat joko samaa kaveriporukkaa tai ainakin tunsivat toisensa entuudestaan. Alaikäinen uhri houkuteltiin yksityisasuntoon, jossa häneltä ryhdyttiin perimään pientä velkasummaa uhkaillen ja väkivaltaa käyttäen.

Uhria pahoinpideltiin muun muassa lyömällä, potkimalla, kuristamalla ja vasaralla lyöden. Lisäksi yhtä tekijää syytetään varkaudesta tämän vietyä uhrilta kuulokkeet.

Pojat pahoinpitelivät yhdessä neljännen alle 15-vuotiaan henkilön kanssauhriaan Herttoniemenrannassa sijaitsevassa yksityisasunnossa 11. elokuuta.

Kolme poikaa sekä alle 15-vuotias henkilö ovat yhteisen suunnitelmansa perusteella houkutelleet uhrin asuntoon siten, että poika A on esittänyt uhrille konkreettiset pyynnöt saapua asunnolle.

Asunnolle tultuaan pojat ovat käskeneet uhrinsaasunnon yhteen huoneeseen, jossa paikalla ovat olleet kaikki kolme poikaa ja alle 15-vuotias. Huoneessa alle 15-vuotias henkilö on lyönyt uhria useita kertoja nyrkillä kasvoihin, minkäjälkeen hänet on laitettu käsirautoihin.

Alle 15-vuotias on tämän jälkeen jatkanut väkivallan käyttöä lyömällä uhria useita kertoja nyrkillä kasvoihin ja vasaralla ainakin molempiin polviin. Alle 15-vuotias on pitänyt uhria pystyssä poika B:n potkiessa tätä useita kertoja kaulan ja kasvojen alueelle sekä poika C:n potkaistessa tätä ainakin kaksi kertaa vatsan alueelle.

Tämän jälkeen uhri on kaadettu vatsalleen lattialle siten, että hänen kätensä ovat olleet edelleen selän takana käsiraudoissa ja poika C on roikuttanut häntä alaspäin käsiraudoista kiinnipitämällä. Kun uhri on laskettu alas, pojat B ja C ja alle 15-vuotias ovat potkineet lattialla makaavaa uhria useita kertoja keskivartalon alueelle sekä päähän.

Poika C ja alle 15-vuotias ovat tämän jälkeen kuristaneet uhria kaulan ympärille sijoitetulla vyöllä. Uhri on nostettu ylös ja hänet on viety kuristusotteessa asunnon kylpyhuoneeseen, jossa alle 15-vuotias on käskenyt hänetlattialle makaamaan. Uhrin kasvoille on asetettu pyyhe, minkä jälkeen uhrin kasvoille on valutettu vettä useita kertoja muiden seuratessa vierestä.

Kylpyhuoneesta uhri on viety takaisin toiseen huoneeseen, jossa alle 15-vuotias on lyönyt uhria muutamia kertoja nyrkillä kasvoihin ja kuristanut tätä takaapäin käsivarrella. Poika B on painanut uhrin vatsalleen ja kuristanut tätä sivusta kaulaa painamalla. Ennen väkivallan lopettamista alle 15-vuotias on lyönyt uhria kertaalleen vasaralla molempiin polviin.

Syyttäjänviraston mukaan pahoinpitely on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Pahoinpitely on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon muun muassa tekijöiden lukumäärä, käytetyt tekovälineet sekä väkivallan käyttäminen vapaudenriiston aikana.

Poika B on tekohetkellä ollut 16-vuotias ja poika A 15-vuotias. Poika C on yli 18-vuotias ja hän on ollut vangittuna 12. elokuuta lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.