Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jalkapallossa parasta on yhteisö, sanoo suomifutista rakastava ja yleisölle kuvaava tamperelainen Petteri

URHEILU 35-vuotias intohimoinen futiksen ystävä ei ymmärrä jatkuvaa valitusta olosuhteista tai syksyn kylmyydestä.

Elettiin syksyä 1997, kun tamperelaiselle Petteri Tynille viimeistään valkeni se, millainen yhdistävä ja tunteita nostattava kokemus on suomalainen jalkapallo. Tuolloin kohta teini-ikäinen Tyni seurasi tuhansien muiden katsojien kanssa Helsingin Olympiastadionilla, kun suomalainen MM-kisaunelma lipui taas kerran ohi suun – ja vieläpä historiallisen karmealla lisäajan omalla maalilla Unkaria vastaan.

Tuon matsin tamperelaisista nimistä maalivahtina ollut Teuvo Moilanen ei ole sittemmin ollut kiinnostunut purkamaan menneisyyttä julkisuudessa. Tyni sen sijaan muistaa ottelun ja muistelee ottelua tarkasti.

– Oman pelaajan takapuolesta se lopulta maaliin meni. Olin 13-vuotias ja TPV:n verkkarit päällä vesisateessa. Joltain se tuntui, se on tietysti selvä asia.

Jos Moilasta on sittemmin näkynyt vähemmän jalkapallon parissa, Tyniä sen sijaan on näkynyt sitäkin enemmän. Mies on vakiokasvo Suomen Maajoukkueen Kannattajat-yhdistyksessä. Paremmin ryhmä tunnetaan nimellä Pohjoiskaarre – kun maajoukkue on pelannut otteluita Helsingin Olympiastadionilla, on kotijoukkueen faneille osoitettu pohjoispäädyn katsomot E52–E53.

on selvää, että Tyni nähdään nytkin katsomossa kun Suomi pelaa seuraavat Nations Leaguen ottelunsa: ensin Tallinnassa 12. lokakuuta ja heti perään Tampereella 15. lokakuuta.

– Vaikea sanoa, olisiko Markku Kanervan pitänyt saada jo aiemmin mahdollisuutensa maajoukkueen päävalmentajana, mutta onhan matseja nyt ollut hieno seurata. Odotan tuota viikonvaihdetta jo innolla, sillä Viroon kun mennään, niin siinä ollaan ihan naapurissa ja varmasti maaotteluhenkeä viritellään jo katsomossakin. Pidetään ääntä ja tunnelma on varmasti nousujohteinen.

vaiheessa matsi on pelattu ja viikonlopun aikana lautta saapuu jälleen Suomen maaperälle: sitten ohjelmassa on Kreikka-matsi Tampereen lokakuisessa maanantai-illassa. Sitäkin Tyni odottaa innolla.

– Syysilta, iltavalot ja katsomo täynnä: eihän sitä parempaa olekaan! Monet valittavat, että on myöhä ja kylmä. Kylmyyttä sietää, kun laittaa pipon päähän, Tyni sanoo.

Suomi–Kreikka Tampereella maanantaina 15.10. kello 21.45 alkaen Ratinan stadionilla.

Petteri Tynin ohjaama Ilves/2 – TP-T -ottelu nähdään Tamperelaisen nettisivuilla kello 12.30 alkaen.