Tamperelainen Jiri on TTT:n suurmusikaalin yksi tähdistä – Katso pieni katkelma Billy Elliotista täällä!

TEATTERI 12-vuotias Jiri Rajala on yksi Tampereen Työväen Teatterin tähdistä ja Billy Elliotin näyttelijöistä. Video löytyy jutun lopusta.

12-vuotias Jiri Rajala nähdään lavalla Billy Elliotina, joka tanssii salaa balettia. Tanssinopettajaa näyttelee Petra Karjalainen. Marjo Rämö

Marjo Rämö

Tamperelaista Jiri Rajalaa ei nähdä Pispalan koulussa pariin viikkoon.

Kuudetta luokkaa käyvä poika saa tiedot koulutehtävistä puhelimella Tampereen Työväen Teatteriin, missä harjoitellaan täydellä sykkeellä Billy Elliot -suurmusikaalia. Jiri on yksi musikaalin tähdistä ja kolmesta Billy Elliotin esittäjästä.

Jiri odottaa jo perhoset vatsassa ensi-iltaa, joka on 18. lokakuuta. Silloin katsomossa istuu muiden muassa Jirin luokkakavereita.

– Äiti sanoi, että ensi-illoissa on taianomainen tunnelma. Odotan sitä.

Jiri sai tiedon musikaaliin etsittävistä pojista lapulla.

– Sain esitteen, jossa etsittiin tanssivia ja laulavia poikia. Kiinnostuin, vaikka en ihan tarkkaan tiennyt, mistä oli kyse. Koe-esiintyminen oli jännittävä tilaisuus, jossa koreografi esitteli meille liikkeitä ja me toistimme niitä sitten perässä.

Jiri seuloutui lopulta yhdeksi Billy Elliotin esittäjäksi. Muut Billy Elliotin roolissa nähtävät pojat ovat Osku Perkiö ja Simo Riihelä

Billy Elliot -musikaali kertoo tarinan englantilaisen kaivoskaupungin pojasta, joka jättää nyrkkeilyharrastuksen ja alkaa käydä salaa balettitunneilla.

Jirin ei ole tarvinnut käydä tanssitunneilla salaa, mutta hänelläkin on kokemusta kamppailulajista.

– Olen kokeillut kung-futa, mutta se ei jostain syystä huvittanut. Pidän enemmän tanssista ja erityisesti jazz- ja modernista tanssista.

Jiri on aloittanut tanssiharrastuksen kolmevuotiaana.

– Se taisi olla äiti, joka halusi viedä minut tanssimaan.

Lee Hallin kirjoittama tarina Billy Elliotista ajoittuu 1980-luvulle. Samaan aikaan, kun Billy tanssii salaa balettia, kaivosmiehet lakkoilevat.

TTT:n musikaalissa kuullaan lakkoilevien kaivosmiesten rajua kieltä, jossa vilisee kirosanoja.

Musikaalin ohjaaja Samuel Harjanne ei halunnut pestä hahmojen suita saippualla, vaikka esiintyjäkaartissa on liki 30 lasta.

– Hiilikaivosmiesten tapa kommunikoida oli siihen aikaan rankkaa, ja siihen kuului myös kiroilu. Jos puhetta olisi lähdetty pehmentämään, se olisi ollut sensuuria. Teatterin tarkoituksena ei ole sensuroida historiaa, Harjanne perustelee.

Näin Jiri tanssii Billy Elliotina suurmusikaalin alussa, jossa Billy on vielä vasta-alkaja: