Sunnuntaisuomalainen: Lasten ADHD-lääkityksessä isot alueelliset erot

Joissain osissa Suomea ADHD-lapsia lääkitään nuorempina kuin muualla.

Lasten ADHD-lääkitsemisessä on Suomessa aluekohtaisia eroja.

toimitus

Lasten ADHD-lääkinnän aloittamisikä vaihtelee Suomen eri osissa, Kelan Sunnuntaisuomalaiselle kokoamista tiedoista käy ilmi. Pohjois-Karjalassa lääkehoito aloitetaan keskimäärin kahdeksanvuotiailla lapsilla, kun taas koko maassa aloittamiskeski-ikä on kymmenen vuotta.

Viime vuonna Pohjois-Karjalassa oli lääkehoidossa yhteensä yksitoista alle viisivuotiasta lasta, kun taas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tällaisia tapauksia oli vain yksi. Useimmilla alueilla tapauksia ei ole ollenkaan.

Virallisten Käypä hoito -suositusten mukaan alle kuusivuotiaiden lasten lääkehoito vaatii "kriittisyyttä ja erityistä huolellisuutta".

Lastenpsykiatri Anita Puustjärvi Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kertoo Sunnuntaisuomalaiselle erojen voivan selittyä esimerkiksi erilaisista hoitopoluista sekä siitä, miten hyvin hoitoa ja tukitoimia on saatavilla. Puustjärvi on Käypä hoito -suositusten ADHD-työryhmän puheenjohtaja.

Puustjärven mukaan Pohjois-Karjalassa ADHD:n hoitoon vaikuttaa erikoissairaanhoidon niukka lääkäritilanne.

– Sen takia on pyritty aktiivisesti siihen, että ADHD osattaisiin tunnistaa jo perusterveydenhuollossa. Hoitoon pääseminen nopeutuu, kun jo koululääkärit osaavat tunnistaa oireita ja konsultoida tarvittaessa erikoissairaanhoitoa, Puustjärvi sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Puustjärven mielestä alle kouluikäisten lääkehoito on rohkeaa, mutta ei voi sanojensa mukaan ottaa hoidon asianmukaisuuteen ilman tarkempaa perehtymistä. Lääkehoidolle ei ole hänen mukaansa varsinaista minimi-ikää, mutta alle kolmevuotiailla sitä ei yleensä aloiteta. Yleisesti ottaen hän pitää ADHD lääkkeitä kuitenkin turvallisina lapsille.

– Lääkehoidon aloittaminen alle kuusivuotiailla kuuluu erikoissairaanhoitoon mutta on mahdollista ja joskus välttämätöntäkin. Tässä ikäryhmässä ensisijaisia keinoja ovat kuitenkin psykososiaaliset hoidot.

Lue koko juttu täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.