Viennin veto riittää, kasvua liki kaikilla toimialoilla – Yritysbarometri: Pirkanmaan talous nousee tänä vuonna komeaan kasvuprosenttiin

Petteri Mäkinen

Teknologiateollisuuden ja viennin hyvä vire tammi-kesäkuussa 2018 vie Pirkanmaan toimialojen kokonaisliikevaihdon todennäköisesti kasvuun myös tänä vuonna.

Pirkanmaan yksityisen sektorin liikevaihtotiedot vuodelta 2017 sekä tammi-kesäkuulta 2018 julkistettiin maanantaina Pirkanmaan talousfoorumissa.

Pirkanmaan yksityisen sektorin liikevaihto oli vuonna 2017 noin 32 miljardia. Kasvua edellisvuodesta oli 6,6 prosenttia. Vientiliikevaihto oli noin 6,5 miljardia ja kasvua vuoteen 2016 verrattuna kertyi 6,5 prosenttia. Pirkanmaan liikevaihdosta teollisuus kerrytti 34 prosenttia, kaupan alat 27, palvelut 20 ja rakentaminen 10 prosenttia.

– Teollisuuden vienti on kuuden prosentin kasvussa. Vientiyritysten viime syksynä ilmoittamat positiiviset signaalit tilauskannoissa ovat nyt konkretisoituneet liikevaihdoissa. Vienti vetää vihdoin meille tärkeissä tavaraluokissa, sanoo Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund

Rakennusteollisuuden vahva vire jatkui edelleen Pirkanmaalla viime vuonna. Liikevaihto kasvoi vuonna 2017 14,5 prosenttia. Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa kasvu on ollut hieman maltillisempaa ja hidastunut 6,12 prosenttiin.

Kaikkien palvelualojen liikevaihto jatkoi kasvamistaan vuonna 2017. Erityisen hyvä vuosi oli niin sannotuissa liike-elämän palveluissa, jossa kasvua oli 10 prosenttia, sekä majoitus- ja ravintolapalveluissa, joka kasvoi 8,4 prosenttia.

Toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto nousi alkuvuoden tammi-kesäkuussa 5,9 prosenttia. Eniten liikevaihtoaan kasvattivat metalliteollisuus (10,7 prosenttia), liike-elämän palvelut (10,5 prosenttia) ja tietojenkäsittelypalvelut (9,1 prosenttia).

– Palvelutoimialat ovat kasvaneet useita vuosia. Pirkanmaa ja erityisesti Tampere ovat kuitenkin väestöllisesti muuttovoittoalueita. Kuluttajapalvelut ja kauppa pystyvät kehittymään myönteisesti ja asiantuntijapalvelutkin niin kauan, kun osaavaa työvoimaa on saatavilla, Sjölund sanoo.

Tampereen kauppakamarin arvion mukaan koko vuonna 2018 kasvua kertyy viisi prosenttia. Vientiliikevaihdon kasvuksi kauppakamari arvioi koko kuluvalta vuodelta 7,5 prosenttia.

Pirkanmaan yritysbarometri ll/2018:n mukaan 67 prosenttia yrityksistä kasvattaa liikevaihtoa tänä vuonna.

– Tämä on vahvistanut odotuksia myös henkilöstömäärien ja investointien lisäämisestä. Vuosi sitten odotukset virittyivät myönteisiksi, ja ne säilyvät hyvällä tasolla myös seuraavat kuusi kuukautta, sanoo Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja

– Miten kauan kasvu ja viennin veto kestävät? Keskeinen kysymys kuuluu, miten valmistaudumme suhdanteiden viilenemiseen, Haataja huomauttaa.

Pirkanmaan yritysbarometria kartoittava kysely lähetettiin syyskuussa kauppakamarin jäsenyrityksille. Kyselyyn vastasi 254 yritystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.