Johan on markkinat! – Katso videolta Mikko Alatalon raju versio Black Sabbathin Paranoidista

Mikko Alatalo rykäisi Black Sabbathin Paranoidista Pispalan Kujakollissa version, jossa on nuoremmillakin ihmettelemistä. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kansantaiteilija ja senaattori Mikko Alatalo tiedetään suvereeniksi ja kokeneeksi laulu- ja musiikkimieheksi, mutta harvemmalla tuskin on tullut edes mieleen, millaiselta kuulostaa rockyhtye Black Sabbathin legendaarinen Paranoid Alatalon esittämänä.

– Kaikki aina huutaa: "Soita Paranoid!" No, nyt Alatalo vetää ja pojat soittaa Pispalan jameissa!, kuuluu Alatalon saateteksti sosiaalisessa mediassa.

Tämän jutun yhteydestä voit katsoa Alatalon bändeineen Pispalan Kujakollin jameissa esittämän version, jossa on kaiken lisäksi Mikko Alatalon suomennos. Tekstiin luo mielenkiintoa se, että se on sanatarkka käännös alkuperäisestä. YLE järjesti taannoin Paranoid-suomennuskilpailun, jonka Alatalon versio voitti.

Esitys osoittaa monen muun asian ohella myös sen, että Alatalon ääni on edelleen komeassa iskussa. Se tuli epäilevälle yleisölle tutuksi viimeistään vuoden 1974 Coitus Int-kappaleesta Per vers, runoilija, jonka kertosäkeessä Alatalo pääsi esittelemään tyylipuhdasta falsettilaulua.

Black Sabbathin alkuperäinen Paranoid on vuodelta 1970, ja julkaistu samannimisellä levyllä. Suomessa kappale on lähtenyt elämään omaa elämäänsä pitkälti tamperelaisen monitoimimiehen Juho Juntusen ansiosta: Juntusen katsotaan legendan mukaan olleen alkulähde suomalaisilla keikoilla tuhansia kertoja kuullun "soittakaa Paranoid!" -huudon takana.