"Tiina menee naimisiin..." – Hittibändi SIG:n historia lyötiin kansien väliin

BÄNDI SIG-YHTYE oli todellinen hittitehdas, joka tuotti huiman määrä tarttuvia lauluja. Yhtyeen tarina julkaistiin kirjana Turun Kirjamessuilla.

SIG-kirjan julkistamistilaisuudessa haastateltiin kirjan kirjoittajaa, vasemmalla Aku-Tuomas Mattilaa ja SIG-yhtyeen Jussi Oksasta. Haastattelijana keskellä Sammakon kustantaja Seppo Lahtinen. Kari Martiala

toimitus

Raisiossa vuonna 1978 perustettu SIG pääsi jo ensialbumillaan menestyksen makuun. Vuonna 1980 ilmestynyt Matkalla maineeseen sisälsi jo yhden yhtyeen komeimmista kestohiteistä, Tiina menee naimisiin, joka soi vielä edelleenkin television hääohjelmissa ja monissa hääjuhlissa.

Tiinan jälkeen yhtyeen lento sai ilmaa siipiensä alle ja hitit seurasivat toisiaan: Hyvää syntymäpäivää, Leijailen, Laitakaupungin laulu, Jos sä rakastat mua, Vuosisadan rakkaustarina, Jos taivas on vain pienille enkeleille, Älä sinä huoli ja monet muut, jotka menestyivät komeasti myös levymyyntitilastoissa ja ovat kasvaneet vuosikymmenten myötä ikivihreiden mittoihin.

Mattila on koonnut teostaan peräti 15 vuoden ajan."

Nyt SIG on saanut arvoisensa ja ansaitsemansa kirjan, Aku-Tuomas Mattilan kirjoittaman liki 300-sivuisen Portaat purppurasumuun (Sammakko). Mattila on koonnut teostaan peräti 15 vuoden ajan ja projekti on edennyt vaiheittain bändin ja kirjailijan ehdoin. Viimeinen sysäys kirjan valmistumiselle oli omantunnon kysymys, lupaus kirjan kirjoittamisesta piti lunastaa.

Mattila innostui bändistä jo vuonna 1982, 11-vuotiaana, ja siitä alkaen SIG oli hänelle kaikkein tärkein nuoruuden yhtyeistä. Yhtyeen uran kirkkaimmat hetket, keikkatauot, bändin hajoamiset ja paluut lavoille kerrataan yhtyeen jäsenten ja lähipiirin haastattelujen sekä lehtijuttujen sanoin.

Mukaan on mahtunut hurja määrä pientä detaljitietoa, joka ei tee kirjasta kuitenkaan raskasta luettavaa. Mattilan teksti on elävää ja se aukeaa myös sellaiselle lukijalle, joka ei tunne yhtyeen vaiheita.

Inkinen oli mukana, kun kirjaprojektia käynnistettiin."

Vaikka olin itse 1970-luvulta aina 80-luvun puoliväliin lähellä yhtyettä, kirja tarjoaa silti minullekin kosolti yllätyksiä. Monet asiat olivat jo myös ehtineet unohtua ja kirja palauttaa nekin mieleen.

Yhtyeen lauluntekijä ja solisti Matti Inkinen oli mukana, kun kirjaprojektia käynnistettiin, ja Mattila ehti kirjoittaa hänen kanssaan muutaman sivunkin kirjaan. Teoksen piti ilmestyä vuonna 2008, kun Inkinen täyttäisi 50 vuotta ja SIG 30 vuotta. Kirja ei kuitenkaan valmistunut tuon suunnitelman mukaan eikä Inkinen ole enää tänään juhlimassa 60-vuotispäiväänsä.

Mattilan kirja on kuin kohteensa, vuoroin riemastuttavan iloisten ja vuoroin koskettavien hittien tekijä Matti Inkinen, jonka elämässä ilo ja suru kulkivat käsi kädessä. Inkinen menehtyi toukokuussa 2009 sairauden ja dramaattisen tapahtumasarjan jälkeen.

Komean teoksen ohella meitä faneja lohduttaa, että SIG jatkaa edelleen keikkailua muutaman esiintymisen vuositahtiin. Viimeksi kirjan julkaisubileissä ravintola Dynamossa Turussa.

Teksti: Kari Martiala

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut