Sukupuolineutraalit vessat saivat merkinnät Tampere-talossa – Tältä ne näyttävät

Tältä näyttävät Tampere-talon sukupuolineutraalit vessat. Tampere-talo

Pekka Ruissalo

Sukupuolineutraalit vessat ovat saaneet asianmukaiset merkinnät Tampere-talossa. Rakennuksessa merkittiin kuluneen kesän aikana useita saniteettitiloja sukupuolineutraaliutta tarkoittavalla symbolilla. Eri puolilta taloa löytyy nyt Pekka Piipon suunnittelemalla symbolilla varustettuja saniteettitiloja, jotka ovat avoinna kaikille.

Alun perin symboli suunniteltiin Taiteen edistämiskeskuksen tiloihin. Lähtökohtana oli, että symbolin tulisi palvella kaikkia ja ottaa sukupuolen moninaisuus huomioon.

– Tässä symbolissa oli Setan työryhmän mukaan huomioitu sekä kahden sukupuolen käsitys, näiden välissä oleva liukuvampi määritelmä, sukupuoltaan korjaavien kokema prosessi, että itsensä sukupuolettomiksi kokevat ihmiset, kertoo Piippo.

Sukupuolien neutraaliudesta kertova merkki löytyy myös esimerkiksi pääaulassa sijaitsevan esteettömän saniteettitilan yhteydestä. Kiinteistöpäällikkö Marko Koiviston mukaan on tärkeää muistaa, että symbolin yhteydessä olevat lisämerkit, kuten tässä tapauksessa inva wc-kyltitys, kertoo kyseisen tilan varustelusta ja käytettävyydestä. Symboli esteettömän saniteettitilan yhteydessä antaa vapauden tilan käyttöön, sillä vammaisen henkilön avustaja saattaa olla vastakkaista sukupuolta.

Symbolien lisäyksen yhteydessä useisiin talon saniteettitiloihin lisättiin lastenhoitotasot, jotta pienten vieraiden kanssa vierailu sujuisi entistäkin sujuvammin. 0-kerroksesta Sorsapuistosalin yhteydestä löytyvä uudistettu saniteettitila varustettiin lisäksi testimielessä pistekirjoitusopastuksella.

– Kyseessä on talon ensimmäinen pistekirjoitusopastus saniteettitiloissa, ja jos se koetaan hyödylliseksi, voidaan käytäntöä tulevaisuudessa laajentaa koskemaan muitakin saniteettitiloja. Hissien kerrosopastuksiin olemme jo aiemmin tuoneet pistekirjoitusta, kertoo Koivisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.